Українські онлайн-покупці стали активніше купувати через соціальні мережі

Українські онлайн-покупці стали активніше купувати через соціальні мережі

У 2014 році ситуація із покупками онлайн в Україні залишилась на рівні 2013 року: частка покупців основних категорій (побутова техніка та електроніка, одяг, косметика і парфумерія, товари для дітей) майже не змінилася. Переважна більшість українських онлайн-покупців продовжила користуватися торговими площадками та сайтами з оголошеннями. Одночасно спостерігається інтерес до покупок через соціальні мережі. Про це свідчать результати дослідження онлайн-торгівлі України, яке здійснила GfK Ukraine.

Бар’єри для покупок в інтернеті зменшуються
У 2014 році, як і попереднього року, українці найчастіше через інтернет купували побутову та комп’ютерну техніку та електроніку (72% онлайн-покупців сказали, що купували цю категорію товарів за останні 12 місяців). У 2014 році стали менше купувати цифрову техніку (мобільний телефон, електронна книга, комп’ютер і т.д.), проте її все одно купують найбільш активно серед усіх категорій побутової техніки та електроніки.

На другому місці залишилася покупка одягу: як і 2013 року, половина онлайн-покупців купували одяг через інтернет протягом останніх 12 місяців. Косметика і парфумерія залишається на своєму третьому місці за популярністю (37%).

Четверте місце поділяють товари для дітей (одяг і взуття, іграшки і т.д.) та аксесуари і подарунки (ювелірні прикраси, біжутерія, годинники, сумки тощо). Проте у 2014 році купувати аксесуари та подарунки онлайн стали значно менше (на 6 п.п. у порівнянні з 2013 роком). На п’ятому місці – покупки взуття.

У 2014 році суттєво зменшились бар’єри щодо покупки різних товарів онлайн, а саме: продуктів харчування, медичних препаратів, взуття, косметики та парфумерії, одягу, автотоварів, книг (як в друкованому, так і в електронному вигляді), товарів для дітей та спортивного інвентарю. Найбільше бар’єри знизились з приводу покупки медичних препаратів (на 10 п.п. у порівнянні з 2013 роком).

Це цікаво:   Зарплати affiliate-менеджерів.  Аналітика від компанії Zeeks, липень 2023 рік

Соціальні мережі приваблюють онлайн-покупців
Переважна більшість (93%) українських онлайн-покупців у 2014 році продовжили користуватися торговими площадками та сайтами з оголошеннями. Рівень користування сайтами для порівняння цін дещо нижчий – 77%, і також значуще не змінився за рік.

Найпопулярнішим серед сайтів для порівняння цін залишився price.ua, друге місце займає hotline.ua. Обидва покращили свої показники у порівнянні з 2013 роком. Третім за популярністю став market.yandex.ua.

Лідером серед торгових площадок та сайтів із оголошеннями за показником користування став slando.ua/olx.ua, посунувши aukro.ua на другу сходинку. Третє місце за показником користування зайняв prom.ua.

Одночасно спостерігається інтерес онлайн-покупців до покупок через соціальні мережі: у 2014 році 39% робили замовлення через соціальні мережі проти 12% у 2013 році. Найчастіше українці через соціальні мережі купували одяг, аксесуари і подарунки, взуття, косметику і парфумерію та товари для дітей.

«Прагнення українців економити, шукаючи найбільш вигідні пропозиції, позначилось і на їх купівельній поведінці в мережі. На фоні того, що українці не стали активніше купувати онлайн (частки покупців по всім категоріям товарів в інтернеті не збільшилися, а по деяким категоріям, таким як спортивні товари, книги, меблі і т.д., навіть зменшилися), ми бачимо підвищення інтересу до основних ресурсів прайс-агрегаторів. В 2014 році також ми спостерігали підвищення інтересу інтернет-користувачів до покупок через соціальні мережі (а це як можливості замовлення недорогих товарів, наприклад, з Китаю, через посередників, так і покупка вживаних товарів)», – коментує Дар’я Перекосова, старший дослідник GfK Ukraine.

Про дослідження
Мета дослідження онлайн-торгівлі України – відстежувати позиції основних онлайн-гравців, а також те, які категорії товарів купують онлайн, як споживачі оцінюють роботу інтернет-магазинів, як оплачують інтернет-покупки, якими гаджетами користуються.

Це цікаво:   Дослідження Mastercard: 51% українців готові користуватися виключно цифровим банкінгом

Чергова хвиля проводилася у січні 2015 року за допомогою онлайн-панелі GfK Ukraine. Було проведено 1028 інтерв’ю з інтернет-користувачами у віці старше 18 років, включаючи інтерв’ю з «онлайн-покупцями» – тими, хто здійснював покупки в інтернеті за останні 12 місяців; та інтерв’ю з «непокупцями» – тими, хто не здійснював покупки в інтернеті за останній рік. Вибірка репрезентативна за статтю, віком, регіоном, розміром населеного пункту, частотою користування інтернетом. Вибірка дослідження не включає АР Крим.

Источник: gfk.com


Новини IT » Аналітика » Українські онлайн-покупці стали активніше купувати через соціальні мережі

Опубліковано


Останні новини IT: