Понад 64% ІТ-спеціалісток отримали підвищення у 2022 році. Жінки в ІТ переважно працюють тестувальницями та менеджерками проєктів. Звіт: «Жінки в IT 2023»

Понад 64% ІТ-спеціалісток отримали підвищення у 2022 році. Жінки в ІТ переважно працюють тестувальницями та менеджерками проєктів. Звіт: «Жінки в IT 2023»

Портал No Fluff Jobs вже четвертий рік поспіль аналізує зарплати, спеціалізації та кар’єрний шлях жінок у технологічному секторі в Польщі та за її межами. Вперше у цьому звіті взяли участь українські ІТ-спеціалістки. Зі звіту «Жінки в ІТ 2023» ми можемо дізнатися, що серед опитаних найбільша група українських жінок в ІТ-галузі (26%) заробляє від 500 до 1,1 тис. доларів, друга за кількістю респонденток група (16,7%) отримує від 1,1 до 1,6 тис. доларів, трохи менше (15,2%) заробляють від 1,6 до 2,2 тис. доларів. За останній рік 62,5% жінок в ІТ отримали підвищення заробітної плати, і майже стільки ж (63,5%) задоволені своїм поточним заробітком. Жінки з Угорщини, Чехії та Нідерландів мають середню зарплату на 13% нижчу, ніж чоловіки. Найкраща ситуація в Польщі, де ІТ-спеціалістки заробляють на 4,2% менше, ніж чоловіки.

No Fluff Jobs — один з найбільших порталів вакансій у сфері ІТ в Європі, де 100% вакансій містять рівень зарплати, та Roche Informatics Poland, локальна філія найбільшої у світі біотехнологічної компанії, з’ясували, як жінки з України, Польщі, Угорщини, Чехії та Нідерландів працюють в ІТ та з якими викликами вони стикаються. Автори також розглянули ситуацію кандидаток, які хотіли б розпочати кар’єру в технологічній індустрії.

Підвищення та зміна роботи — що мотивує жінок в ІТ

Аж 54% українських ІТ-спеціалісток отримали підвищення у 2022 році, що є найвищим показником серед опитаних груп. У Польщі отримали підвищення 39% ІТ-спеціалісток, в Чехії — понад 31%, в Нідерландах — 26%, а в Угорщині 25%. Ті, кого ситуація не влаштувала, шукають нову роботу.

Пригода з ІТ для більшості українських жінок, які працюють або тільки шукають роботу, почалася зі зміни професії, це вказали 45,2% респонденток. На противагу цьому, 18,6% жінок потрапили в ІТ-галузь після навчання за фахом. Переважна більшість з них, 66%, змінили сферу діяльності на ІТ завдяки самоосвіті. Для порівняння, в Угорщині та Чехії найбільший відсоток жінок мали перший контакт з програмуванням вже у початковій школі (Угорщина: близько 8% та Чеська Республіка: понад 6%), а також під час навчання в середній школі в Угорщині (понад 11%) і Нідерландах (близько 14%).

Це цікаво:   В Україні працює онлайн-платформа психотерапевтичної підтримки для постраждалих від насильства, пов’язаного з війною, – “Аврора”

62,5% ІТ-спеціалісток отримали підвищення зарплатні, більшість працюють на ФОП

62,5% ІТ-спеціалісткам підвищили заробітну платню у 2022 році, і майже стільки ж задоволені своїм поточним заробітком. Майже кожна четверта жінка в українському ІТ (26%) отримує від 550 до 1 100 доларів на місяці, 16,7% заробляють від 1101 до 1650 доларів, ще 15,3% декларують дохід від 1651 долара до 2200 доларів. Понад 3300 доларів заробляють майже 8%. Україна — єдина країна серед опитаних, де більшість працює на підставі ФОП (65,24%). Спеціалістки з Польщі (66,28%), Чехії (70,71%), Угорщини (82,75%) та Нідерландів (63,95%) в переважній більшості працевлаштовані за трудовим договором. 

Найвищі заробітки були зафіксовані в Нідерландах, де 27% ІТ-спеціалісток вказали, що заробляють від 2 200 до 2 750 доларів, 23% — від 2 751 до 3 300 доларів, а 6% — понад 5 500 доларів.

— Ми давно знаємо, що хороша зарплата є основним фактором задоволеності роботою. Для тих, хто шукає нову роботу, інформація про заробітну плату є одним з ключових елементів. Опитування показало, що 88,1% жінок вважають, що діапазон заробітної плати є важливим елементом оголошень про працю, — коментує Пауліна Круль, директорка з персоналу та операційної діяльності No Fluff Jobs. — Це дуже хороша новина для нас, тому що з-поміж найбільших ІТ-порталів з працевлаштування ми єдині, де ви можете знайти діапазон заробітних плат у кожній вакансії. Жінки, які шукають роботу в цій галузі, можуть заощадити час і надсилати резюме на ті оголошення, які відповідають їхнім очікуванням, — пояснює Пауліна.

Жінки в ІТ все ще заробляють менше, ніж чоловіки

Жінки з Польщі, України, Угорщини, Чехії та Нідерландів мають в середньому на 13% нижчу зарплатню, ніж чоловіки. Найкраща ситуація в Польщі, де ІТ-спеціалістки заробляють на 4,2% менше, ніж чоловіки. У Нідерландах цей показник на 14,2% менший, у Чехії — на 16,4%, в Україні — на 18,25%, а в Угорщині — на 17,2%. Водночас згідно з опитуванням, 63% жінок у технологічній галузі не знають, скільки заробляють колеги на тій самій посаді і з тим самим рівнем досвіду.

Це цікаво:   Українці в Кремнієвій Долині

Найбільші кар’єрні виклики для жінок в ІТ у 2022 році 

Відповідаючи на запитання про найбільші виклики минулого року, українські жінки найчастіше згадували: турботу про добробут та боротьбу зі стресом (66%), зміну глобальної економічної ситуації (36%) та зниження мотивації (35%). Боротьбу зі стресом відзначили також ІТ-спеціалістки з Польщі (43%), Чехії (46%) та Угорщини (46%). З іншого боку, ІТ-спеціалістки з Нідерландів найчастіше вказували на зниження мотивації (34%).

Українки обирають працю тестерками та менеджерками проєктів. Програмісток близько 30% 

Тестування (22%), Frontend (17%) та управління проєктами (7%) — найпопулярніші спеціалізації, в яких працюють українські жінки в ІТ. Загалом в суто технічних напрямках, безпосередньо пов’язаних з кодуванням, працює близько третини. Серед найпопулярніших спеціалізацій Frontend (17%), Fullstack (4,62%) та Backend (4,39%). 

Якщо порівнювати з іншими країнами, то жінки з Угорщини найчастіше працюють у сферах тестування (14%), Frontend (11%) та бізнес-аналізу, в Польщі обирають тестування (15%), управління проєктами (10%) та UX/UI (8%), спеціалістки в Чехії надають перевагу тестуванню (20%), Frontend (13%) та бізнес-аналізу (8%), а жінки з Нідерландів найчастіше працюють Frontend-розробницями (12%), Fullstack-розробницями (10%) та менеджерками проєктів (6%).

— Беззаперечним фактом є те, що жінки, які працюють в ІТ, досягають успіху в багатьох командах, де вони можуть застосувати свої таланти, — коментує Магдалена Гавловська-Буйок, COO в No Fluff Jobs. — Тестування та управління проєктами часто є дуже гарною відправною точкою для стрімкої кар’єри в ІТ, оскільки навички, необхідні в цих спеціалізаціях, можна отримати раніше і поза межами ІТ. Тому люди, які приходять у технологічний сектор після зміни професії, зазвичай готові до викликів у новому середовищі. Як видно з результатів опитування, жінки успішно працюють в ІТ і можуть працювати в будь-якій команді, додає вона.

Це цікаво:   Schneider Electric представляє TradeOff інструмент та аналітичне дослідження: як DCIM вирішує проблеми гібридного управління ІТ 

Як почати кар’єру у світі ІТ і які компетенції для цього потрібні?

Робота в ІТ — це, як правило, командна робота. Саме тому трьома найважливішими компетенціями, необхідними в цій галузі, українські ІТ-спеціалістки назвали: вміння працювати в команді (75%), аналітичні здібності (62,9%) та здатність розв’язувати проблеми (61,9%). Серед інших важливих навичок респондентки вказали здатність критично мислити (51,35%), високу стресостійкість (44,3%), навички ведення переговорів та наполегливість (38,9%), емоційний інтелект (33,8%), управління проєктами та людьми (17%).

Як українські жінки в ІТ отримують знання про технологічну індустрію? 

Згідно з відповідями респонденток: навчались самостійно з матеріалів, доступних в мережі або в книгах (75,9%), брали участь в ІТ-курсі чи тренінгу (50,7%), відвідували вебінари (41,7%), за допомогою буткампів (18,3%). Допомогою менторів або менторських програм скористалися 15,3%, ще 18,3% відзначили, що їм допомагали знайомі. 

Методи дослідження:

Опитування проводилося методом CAWI з 16.01.2023 по 21.02.2023 серед 4651 респонденток з 5 країн: України, Польщі, Угорщини, Чеської Республіки та Нідерландів. Опитування було орієнтоване як на ІТ-спеціалісток, тобто жінок, які вже працюють у галузі, так і на кандидаток, які тільки шукають свою першу роботу або перебувають у процесі навчання. Серед опитаних українські жінки становили 481 респондентку, а максимальна похибка для цієї групи становила 4%.


Новини IT » IT Бізнес » Понад 64% ІТ-спеціалісток отримали підвищення у 2022 році. Жінки в ІТ переважно працюють тестувальницями та менеджерками проєктів. Звіт: «Жінки в IT 2023»

Опубліковано


Останні новини IT: