Національна рада оприлюднює роз’яснення щодо ситуації з каналами, якими володіє Viasat World Limited

Національна рада оприлюднює роз’яснення щодо ситуації з каналами, якими володіє Viasat World Limited

До Національної ради останнім часом надходить багато звернень від різних індустріальних компаній, організацій та асоціацій з вимогами розглянути питання про внесення телеканалів іноземної компанії Viasat World Limited до Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються. Крім того, навколо цього питання збурюються хвилі в інформаційному просторі. Національна рада, проаналізувавши значну кількість документів і матеріалів, у тому числі з відкритих джерел, надає роз’яснення щодо цієї ситуації.

Основні причини, чому Національна рада не внесла ці канали до Переліку:

  • група компаній у структурі власності мала і має стосунки з державою-агресором;
  • група компаній мала і має фінансові зобов’язання з державою-агресором;
  • група компаній ініціювала юридичні процеси, щоб де-юре приховати ці стосунки;
  • група компаній продовжує бізнес у рф, мімікруючи під інший бренд.

Також Національна рада звертається до організацій та об’єднань, які активно створюють інформаційній хвилі в публічній площині щодо ретрансляції каналів ТОВ «Віасат Україна», а саме: Інтернет Асоціації України, Телекомунікаційної палати України,  Всеукраїнської асоціації операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж, Асоціації правовласників та постачальників контенту, Спілки кабельного телебачення України і до українських ОТТ- платформ –  задуматися над таким:

  • чи комфортно лобіювати присутність на ринку компанії зі зв’язками у країні-агресорі?
  • чи комфортно отримувати фінансові надходження від компанії зі зв’язками у країні-агресорі?
  • чи готові вони надати наш ринок, щоб кошти від платежів українських абонентів повернулися в рф і перетворилися там на зброю, яка вбиває українців?

Далі пропонуємо для ознайомлення докладне дослідження структури власності «Viasat World Limited» і пов’язаних компаній. Уся наступна інформація є у відкритому доступі та відкритих реєстрах.

«Viasat World Limited» – приватна компанія з обмеженою відповідальністю, що зареєстрована відповідно до законодавства Англії та Уельсу і надає послуги телетрансляції ліцензованого контенту, зокрема телеканалів: VIP Premiere, VIP Megahit, VIP Comedy, Viasat History, TV1000 East, TV1000 Action East, TV1000 World Kino, Viasat Explore CEE, Viasat History, Viasat Nature CEE, Epic Drama CEE.

Національна рада зверталася до медіарегулятора Великої Британії (Ofcom) з проханням надати  наявну інформацію про телемовника Viasat World Limited, а саме місцезнаходження  і його статус,  прізвище  законного представника, структуру капіталу, характер,  мету  і  порядок   фінансування   програмної послуги, яку телемовник надає відповідно до Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

14.10.2022 регулятор отримав відповідь від Ofcom. У листі британський медіарегулятор повідомив, що видав 20 ліцензій на контент-послуги, що ліцензуються на телебаченні, надав стислу інформацію про кожний канал, а також зазначив,  що останні фінансові рахунки Viasat World Limited (від 16 липня 2021 року) доступні на сайті Реєстраційної палати Великої Британії (Companies House). Вони містять додаткову інформацію про те, як фінансується компанія.

Дослідивши інформацію, яка доступна на сайті Реєстраційної палати Великої Британії (Companies House) і проаналізувавши фінансовий звіт Viasat World Limited (від 16 липня 2021 року), Національна рада отримала таку інформацію.

Це цікаво:   Стартував конкурсний відбір студентів для участі у всесвітній програмі «Насіння для майбутнього»-2023

Із 23.10.2015 до 28.07.2022 директором компанії Viasat World Limited був Бабурін Дмитро, громадянин російської федерації. Адреса для листування, що зазначена в реєстрі: White Gardens Business Centre, Building B,, 6th Floor, 9 Lesnaya Street, Moscow, 125047, Russia, ідентична адресі компанії  Бэринг восток кэпитал партнерс груп лимитед, яка зареєстрована в Російській Федерації.

Інформація з фінансового звіту така:

Російські доходи від роялті отримують Viasat World Limited від пов’язаних сторін у росії за розповсюдження Світових Каналів Viasat World. Роялті розраховується на основі відсотка операційного прибутку російських бізнесів, який на цей час узгоджений на рівні 90%.

Основною діяльністю компанії є продаж телевізійних каналів і контенту за ліцензією на платну телевізійну платформу та супутниковим операторам у Центральній та Східній Європі (а також дочірнім компаніям переважно в росії). Дохід переважно генерується через підписки на їхні канали, а не від реклами.

Аналіз чутливості до іноземної валюти: компанія здебільшого схильна до російського рубля і євро.

Компанія має значні джерела доходу (47% від загального доходу), отримані в росії. Вище керівництво продовжує стежити за глобальною політичною ситуацією навколо Росії.

Viasat World Limited є дочірньою компанією Sabiero Holdings Limited, яка утворена на Кіпрі.

Кінцевою материнською компанією та контролюючою стороною є Baring Vostok Manager Holding Limited (Гернсі, офшорна зона). Тут слід зазначити, що 05.10.2022 відбулася зміна назви компанії. Згідно з Реєстром компаній, що зареєстровані на Гернсі, тепер назва компанії – Baring Fintech Manager Holding Limited.

Сукупність розміщеної у відкритих джерелах інформації (зокрема спільність адрес ведення бізнесу, склад менеджменту тощо) дає підстави дійти висновку про єдину групу компаній із єдиним центром контролю.

Додатково відзначимо, що вищезгадані компанії-нерезиденти обслуговуються єдиною секретарською компанією WCS-Worldwide Corporate Services Limited (Кіпр), одержували фінансування (кредити) в російських системних банках – «Сбербанк Росії», «Альфабанк» (ця інформація підтверджується і на сайті Реєстраційної палати Великої Британії).

Викладена інформація  може свідчити про провадження господарської діяльності Viasat World Limited у взаємодії з державою-агресором.

Крім того, аналіз аудиторського висновку (доповнення до висновку за 2021 рік) Viasat World Limited, що був опублікований 06.03.2023 на сайті Реєстраційної палати, містить відомості, які підтверджують наявність кредитування в Альфа-Банку, подальшу передачу новому кредитору – Bild Invest LLС у квітні 2022 року, а також дані про зниження доходів в Україні через «конфлікт» (дослівне формулювання з аудиторського висновку), що розпочався на початку 2022 року.

Висновок містить інформацію і про виплату негрошових дивідендів для погашення кредиту тодішній материнській компанії – Sabiero Holdings Limited.

Відповідно до актуального на цей час річного фінансового звіту, поданого Sabiero Holdings Limited органам влади Кіпру 22.07.2021, акціонерами Sabiero Holdings Limited є низка фізичних осіб (резидентів рф та інших країн), а також юридична особа – Baring Vostok Fund V Nominees Limited (Гернсі) і низка громадян рф, зокрема Олексій Кроль (Alekxey Krol).

Це цікаво:   Huawei вдруге стає «Вибором клієнтів» у рейтингу Gartner Peer Insights™

При цьому громадянин рф Олексій Олександрович Кроль є генеральним директором ООО «Синерджи» (код ОГРН 1157746912146, м. Москва, РФ).

Своєю чергою ООО «Синерджи» володіє часткою 99,109 відсотка статутного фонду ООО «Виасат Холдинг» (код ОГРН 1037739966549, м. Москва, рф), генеральним директором якого також є Олексій Олександрович Кроль.

Дослідивши інформацію «Реестра лицензий на деятельность по телерадиовещанию» роскомнадзора рф дають підстави зробити висновок, що очолюване Олексієм Кролем ООО «Синерджи» виконує функції холдингової компанії, яка володіє корпоративними правами групи російських юридичних осіб Viasat, які ведуть мовлення каналів групи Viasat та онлайн-платформи VIJU на території рф (та також очолюються Олексієм Кролем). Зазначене узгоджується з інформацією, розміщеною у відкритих джерелах.

Відповідно до офіційної інформації ФНС росії (федеральна податкова служба росії) до складу учасників ООО «Синерджи» входили (до 17.03.2023):

  • Sabiero Holdings Limited («Сабієро Холдингс Лімітед»), Кіпр (частка 20%);
  • Акционерное общество «Национальная медиа группа», Москва, рф (частка 80%).

Відтак, АО «Национальная медиа группа» є материнською компанією для ООО «Синерджи» і належних йому російських компаній VIASAT, що також узгоджується з інформацією, розміщеною на корпоративному сайті АО «Национальная медиа группа» та в інших відкритих джерелах.

Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня 2022 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», уведеного в дію Указом Президента України від 19 жовтня 2022 року№ 726/2022, до АО «Национальная медиа группа» (НМГ) були застосовані санкції.

За інформацією з відкритих джерел, до діяльності НМГ причетна громадянка рф, депутатка державної думи рф VI скликання (2011 – 2016 роки) Кабаева Алина Маратовна.

Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня 2022 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», уведеного в дію Указом Президента України від 19 жовтня 2022 року № 726/2022, до Кабаевой Алины Маратовны були застосовані санкції.

Наведена сукупна, розміщена у відкритих джерелах та офіційних державних реєстрах інформація свідчить, що приватна компанія з обмеженою відповідальністю Viasat World Limited (правовласник телепрограм, які поширюються в Україні) спільно з представниками російського підсанкційного медіабізнесу (АО «Национальная медиа группа» (НМГ) володіє корпоративними правами ТОВ «Віасат Україна» код ЄДРПОУ 36125042. Висновок про одержання протягом 2021 року Viasat World Limited доходів із рф за дистрибуцію телеканалів групи VIASAT на території рф може бути зроблений після опрацювання аудиторського висновку Viasat World Limited за 2021 рі, який мав бути поданий до 31.12.2022 (однаке до цього часу не опублікований).

Відповідно до офіційної інформації з Реєстру ЮО рф (Единого государственного реестра юридических лиц рф) до складу учасників ООО «Синерджи» входять: Sabiero Holdings Limited («Сабієро Холдингс Лімітед») і ООО «Гранат», а до 17.03.2023 входило Акционерное общество «Национальная медиа группа», Москва, РФ (частка 80%).

Це цікаво:   Huawei представляє F5G мережу преміумкласу для швидкого зростання інтернет-провайдерів

Вихід НМГ зумовлений тим, що планується нове підприємство разом із Ростелеком, об’єднання великих відеосервісів: Wink і more.tv. На платформі Wink доступні канали Viasat, які з березня 2023 виходять під брендом Viju (під цим брендом уже спостерігаємо і на ОТТ-платформах в Україні).

Тому формально НМГ вийшла зі складу ООО «Синерджи», натомість у структурі власності є Sabiero Holdings Limited («Сабієро Холдингс Лімітед»), так само як ця компанія є і у структурі власності ТОВ «Віасат Україна».

Отже, виходить, що дочірня компанія Baring Vostok – Sabiero Holdings Limited – володіє міжнародним бізнесом Viasat, а ООО «Синерджи» – російським.

Дистриб’ютором іноземних програм на території України є ТОВ «Віасат Україна».

Відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) засновниками компанії є Сабієро Холдинг Лімітед (99 %) і Приватна компанія з обеженою відповідальністю «Віасат Ворлд Лімітед» (1%).

Національна рада звернулася до Viasat World Limited про надання інформації стосовно вищезазначених фактів (лист від 04.11.2022 № 19/56).

Від Viasat World Limited надійшла відповідь (вх. від 01.12.2022 № 19/337) про зміну структури власності. І наразі відповідно до відомостей Реєстраційної палати Великобританії 30.11.2022 припинені повноваження Ірини Гофман, призначено пана Рубена Джона Уїлера директором, припинено Sabiero Holdings Limited як особи зі значним контролем та розміщено повідомлення про компанію V World Holdings Limited як особу зі значним контролем. Однак відповідно до відомостей ЄДР щодо компанії ТОВ «Віасат Україна» зміни не відбулися.

Тобто формально правовласник – Viasat World Limited змінила структуру власності, що було необхідним, адже законодавство України має обмеження лише щодо правовласника (виробника) іноземної програми, але у структурі власності дистриб’ютора залишилась компанія Sabiero Holdings Limited.

09.02.2023 Національна рада звернулася до Viasat World Limited щодо офіційного дистриб’ютора і пов’язаної з правовласником особи ТОВ «Віасат Україна», адже структура власності цієї компанії вказує на зв’язок з державою-агресором.

10.02.2023 до Національної ради надійшов лист Viasat World Limited, у якому повідомлялося про процес значних корпоративних, операційних змін і в тому числі щодо ТОВ «Віасат Україна», про що додатково обіцяли повідомити Національну раду.

09.03.2023 Національна рада повідомила Viasat World Limited, що після завершення всіх процесів розгляне питання внесення іноземних програм, правовласником яких є Viasat World Limited до Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються.

З огляду на усю викладену інформацію закликаємо провайдерів і ОТТ-платформи не поширювати маніпуляції і популізм, а скерувати свої ресурси на пошук і залучення до українського ринку якісних та чистих телеканалів на заміну тим, про які йшлося вище.


Новини IT » Прес-релізи » Національна рада оприлюднює роз’яснення щодо ситуації з каналами, якими володіє Viasat World Limited

Опубліковано


Останні новини IT: