Репутаційний зріз українських IT-компаній: лідери та антилідери

Репутаційний зріз українських IT-компаній: лідери та антилідери

Компанії SoftServe, DataArt та Sigma Software мають найкращу репутацію з-поміж 20 найкрупніших IT-компаній України у публічному просторі. У п’ятірку лідерів також увійшли компанії Ciklum та EPAM.

Такі дані наводить комунікаційне агентство PointeR Agency у своєму дослідженні за кількістю позитивних згадувань у ЗМІ та соцмережах. 

В цілому дане дослідження визначає наскільки активну комунікацію ведуть ІТ-компанії, як вони доносять позитивну інформацію про себе та наскільки правильно та активно працюють з негативною.

За словами співвласниці PointeR Agency Олесі Стойко, зібраний масив даних по десятках ІТ-компаній дає чітку картину того, як вони ведуть чи взагалі не ведуть свої комунікаційні кампанії. 

Наприклад, значна кількість згадувань по «антилідерам» зрізу Ciklum та Lucky Labs була оцінена програмою як «негатив». «Проте детальніший аналіз показав, що такий інформаційний фон компаній сформувався або через ігнорування кризових ситуацій або невірну реакцію на кризу. Як результат – велика кількість згадувань в інтернеті, які можна розцінити як «негативні», такими не є. Що, в ідеалі, необхідно виправляти», – розказує Олеся Стойко.

Загалом лідерами за кількістю позитивних та нейтральних згадувань стали ІТ-компанії SoftServe, Sigma Software, EPAM, GlobalLogic, EVOPLAY, Luxoft, DataArt, Ciklum, Intellias та ELEKS.

«Часто помилково вважають – щоб мати хорошу репутацію достатньо просто добре робити свою роботу та час від часу писати про це на Фейсбуці. А при негативних згадуваннях – ігнорувати доки само не «розсосеться». Це не так. Якщо ви не будете контролювати інформацію про себе, то це буде робити хтось інший, не обов’язково у ваших інтересах», – розказує СЕО компанії PointeR Agency Олександр Селін.

Для довідки: для обліку згадувань даного дослідження бралися повідомлення у ЗМІ, незалежні пости та доповнені репости в соцмережах за рік. Збір даних та визначення тональності згадувань здійснювались за допомогою програмного забезпечення (в тому числі, YоuСкан), а також з відкритих джерел. ТОП-20 IT компаній було відібрано на основі останнього рейтингу найбільших IT-компаній України від видання DOU.

Це цікаво:   В Україні працює онлайн-платформа психотерапевтичної підтримки для постраждалих від насильства, пов’язаного з війною, – “Аврора”

PointeR Agency працює на ринку комунікацій з 2012 року. Згідно з останнім галузевим дослідженням входить у ТОП-10 PR агенцій України. Основна спеціалізація – просування складних продуктів та послуг у сегменті В2В. Основні продукти: PR-супровід, антикризові комунікації, робота зі ЗМІ та лідерами думок, організація бізнес-заходів. Портфель компанії складає 60+ клієнтів. Досвід спеціалістів – 20+ років.

Коментар — уточнення репутаційного рейтингу ІТ-компаній

Вікторія Константинова, маркетинг-директор GlobalLogic

Ми постійно аналізуємо кількість публікацій у ЗМІ у системі Looqmi, одній з провідних аналітичних агенцій. Наші данні не відповідають тому, що ми побачили в опублікованому зрізі репутації українських ІТ-компаній. Однозначно оцінити ситуацію ми не можемо, так як в дослідженні не прописана чітка методологія і технологія прорахунку публікацій. Бачимо, що кількість позитивних та нейтральних публікацій про GlobalLogic склала з 1 травня 2019 року до 1 травня 2020 року понад 90% від загальної кількості від 1586 публікацій в ЗМІ, з них 1578 — з позитивною і нейтральною тональністю.

 Дані надані прес-службою GlobalLogic
Дані надані прес-службою GlobalLogic
 Дані надані прес-службою GlobalLogic
Дані надані прес-службою GlobalLogic

В той час як у дослідженні Pointer мова йде лише про 88 нейтральних й позитивних публікацій за весь рік з понад 2 тисяч статей.

Багато інфоприводів були ініційовані нашою командою. За цей період ми провели 4 заходи для медіа, в тому числі під час запуску програми EcoHike, після якого отримали понад 200 публікацій з позитивною тональністю. Для аналітики ми використовуємо систему моніторингу згадок в медіа Looqmi, перевірену систему, якій довіряють багато компаній-лідерів ринку. Вона дозволяє збирати публікації з різних сайтів, а також за спеціальними тегами визначати їх тональність, роль компанії в публікації, типи ЗМІ та інші аналітичні показники.


Новини IT » IT Бізнес » Репутаційний зріз українських IT-компаній: лідери та антилідери

Опубліковано


Останні новини IT: