Стабільність електроенергії та сталий розвиток: роль ДБЖ для дата-центрів

Стабільність електроенергії та сталий розвиток: роль ДБЖ для дата-центрів

Після пандемії COVID-19, а потім – з початком жахливої війни в Україні значною проблемою, з якою сьогодні стикається більшість галузей промисловості в Європі, є зростання вартості та нестабільність електроенергії. Наразі необхідність у стратегії відновлюваної генерації зміщена зі сталого розвитку на іншу мету – захист постачання.

Європейський Союз виділив великих споживачів енергії, зокрема, галузь центрів обробки даних у запропонованих змінах до Директиви з енергоефективності, передбачаючи необхідність звітності щодо сталого розвитку та планів від операторів центрів обробки даних.

На щастя, оператори дата-центрів мають можливість вирішити дилему між захистом постачання та досягненням цілей сталого розвитку за допомогою джерел безперебійного живлення (ДБЖ) у своїй енергетичній інфраструктурі. Вони можуть не тільки підвищити стійкість і зменшити вплив на навколишнє середовище, але й оптимізувати продуктивність і надійність мережі.

Повернення енергії назад до мережі

ДБЖ, які використовуються в промислових, комерційних та інших умовах для безперебійного перемикання на альтернативне джерело живлення, наприклад, генератор, у разі відключення електроенергії, до недавнього часу зазвичай працювали у фоновому режимі. Однак тепер їхня здатність використовувати накопичену енергію для вторинних функцій робить їх значно важливішими. Окрім забезпечення безперервності роботи за відсутності електроенергії, ДБЖ також можна використовувати як розподілений енергетичний ресурс, щоб допомогти електричним мережам справлятися з нестабільністю.

Наприклад, ДБЖ можуть дозволити системі резервного живлення центру обробки даних забезпечувати допоміжні послуги з енергопостачання в мережу, коли це необхідно, без зниження цілісності та продуктивності. Така система надає дата-центрам повний контроль над енергопостачанням, дозволяючи їм обирати, яку потужність пропонувати, коли та за якою ціною. Таким чином сприяючи використанню відновлюваної енергії, одночасно генеруючи дохід.

Фактично, новітні двонапрямні моделі ДБЖ вже використовуються в центрах обробки даних по всій Ірландії та скандинавських країнах, де регулятори, стурбовані стабільністю мережі, вимагають гнучкості з боку попиту для керування частотою мережі. Їхня функція взаємодії з мережею означає, що ДБЖ можуть повертати електроенергію в мережу і таким чином збалансувати частоту.

Це цікаво:   П’ять чудових USB-мікрофонів AMPLITANK K688 та AM8 представлені в Індії: мікрофони професійного рівня для подкастингу, звукозапису, ігор і стрімінгу

Усвідомлення переваг

Тривала енергетична криза впливає на промисловість у всьому світі, особливо на великих споживачів енергії, як центри обробки даних. Але, на прикладі Ірландії бачимо, що останні розробки в технології ДБЖ означають, що дата-центри можуть перетворити чинні активи на джерело доходу, продаючи накопичену електроенергію комунальним службам та забезпечити гнучкість мережі.

І, хоча енергетична безпека може бути пріоритетом наразі, це також матиме перевагу, оскільки дозволить центрам обробки даних підтримувати декарбонізацію на рівні мережі та зусилля щодо сталого розвитку. Звичайно, неможливо ігнорувати високу вартість енергії в поточних умовах. Тому необхідна оптимізація ефективності та стійкості будь-якого дата-центру. А ДБЖ може відіграти ключову роль у цьому.

Для більшості центрів обробки даних ДБЖ все ще розглядається переважно як засіб захисту критичних навантажень у разі відключення електроенергії. Проте наразі багато хто починає усвідомлювати роль цих пристроїв в енергетичному переході, стабільності мережі та створенні нових джерел доходу для дата-центрів навіть в умовах енергетичної кризи. 


Новини IT » Hardware » Стабільність електроенергії та сталий розвиток: роль ДБЖ для дата-центрів

Опубліковано


Останні новини IT: