Олександр Потій: Розроблена Концепція реформування Держспецзв’язку визначить найважливіші кроки у розвитку Служби

Олександр Потій: Розроблена Концепція реформування Держспецзв’язку визначить найважливіші кроки у розвитку Служби

Сьогодні вже підготовлена Концепція реформування Держспецзв’язку до 2024 року, на базі якої Держспецзв’язку проваджуватиме свою діяльність. Про це повідомив Заступник Голови Держспецзв’язку Олександр Потій під час виступу на конференції «TIM 2020: Telecom, IT, Media» в рамках дискусії «TIM GAAS: держава як сервіс».

«Основна мета реформування – підсилення інституційних спроможностей Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України», – сказав Олександр Потій.

За його словами, сьогодні Держспецзв’язку розробляє комплект нормативних документів, які дозволять впровадити на практиці ризикоорієнтований підхід до побудови системи захисту інформації на об’єктах критичної інфраструктури та інформаційних систем. «Ці документи будуть базуватися на кращій усталеній практиці американського та європейського законодавства», – підкреслив він.

Щодо діяльності Держспецзв’язку в напрямі розвитку криптографічного захисту, Олександр Потій зазначив, що Україна має всі спроможності розробляти свої національні стандарти, а також «виводити на міжнародний рівень національні криптографічні стандарти та пропонувати власні засоби криптографічного та технічного захисту інформації».

Він також окреслив плани діяльності Служби у галузі телекомунікаційних систем. «Ми ставимо завдання розвивати функціональні спроможності Національного центру оперативно-технічного управління телекомунікаційними мережами, будувати національні телекомунікаційні мережі, що покращить надання телекомунікаційних послуг споживачам. Ці питання вже давно на порядку денному», – зазначив Заступник Голови Держспецзв’язку.

Серед першочергових завдань Олександр Потій назвав і розвиток та посилення спроможностей спеціального зв’язку. Відповідно до концепції реформування Держспецзв’язку, він назвав також важливим завдання розвитку системи протидії технічним розвідкам. «Вона сьогодні потребує модернізації та оснащення», – підкреслив заступник Голови Держспецзв’язку.

За його словами, також передбачено нарощування потужностей підрозділів Держспецзв’язку, що відповідають за кібербезпеку, та Державного центру кіберзахисту Держспецзв’язку. «Ми маємо посилити і технічне оснащення Центру, і покращити його взаємодію з відповідними профільними підрозділами органів державної влади та приватних структур», – пояснив Олександр Потій, додавши, що вже завершується дослідження та консультації щодо розробки організаційно-технічної моделі кіберзахисту.

Це цікаво:   Монополізація телеком-ринку відкладається

Він також повідомив, що в найближчих планах Держспецзв’язку в рамках реформування  – демілітаризація Служби. «Тобто планується виконання деяких військових функцій передати цивільним співробітникам», – зазначив Заступник Голови Держспецзв’язку.

Олександр Потій, відповідаючи на питання щодо найближчих планів Служби, зазначив також, що на початку жовтня було ухвалено Постанову Кабінету міністрів України «Деякі питання об’єктів критичної інформаційної інфраструктури». «Це дозволить нам розпочати процес категоріювання об’єктів критичної інформаційної інфраструктури і на базі цього формувати відповідний захист таких об’єктів», – підкреслив він.

Прес-служба Держспецзв’язку


Новини IT » Інтернет » Олександр Потій: Розроблена Концепція реформування Держспецзв’язку визначить найважливіші кроки у розвитку Служби

Опубліковано


Останні новини IT: