Ілля Лактін: створення централізованих закупівельних організацій – обов’язок України в рамках імплементації Угоди про асоціацію

Ілля Лактін: створення централізованих закупівельних організацій – обов’язок України в рамках імплементації Угоди про асоціацію

Курс нашої держави на реформування та централізацію системи публічних закупівель є одним із пунктів, який ми маємо виконати в рамках Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Про це в інтерв’ю Раднику публічних закупівель сказав керівник централізованої закупівельної організації (ЦЗО) у сфері цифровізації ДП «Українські спеціальні системи» Ілля Лактін.

«Централізація закупівель — це один зі світових трендів. Такий підхід сприяє підвищенню якості, економії бюджету, прозорості, безпечності. Відповідно до стратегії реформування публічних закупівель, що була ухвалена у 2016 році, Україна так само тримає курс на централізацію закупівель. Це один із пунктів гармонізації національного законодавства з директивами ЄС, який має виконати Україна в рамках імплементації Угоди про асоціацію», – наголосив очільник ЦЗО.

Він визначив три ключові переваги проведення закупівель через ЦЗО:

Прозорість. Через групування замовлень відбувається об’єднання багатьох замовників в один об’єкт контролю, що полегшує процес моніторингу таких закупівель на всіх рівнях. Усі закупівлі ЦЗО проходять через електронну систему закупівель, про жодні винятки в електронній системі не йдеться. При цьому ЦЗО не проводить закупівлю як таку, її завдання організувати та провести процедуру закупівлі. Після проведення закупівлі замовник підписує договір з постачальником.

Ефективність. Техніка та програмне забезпечення, закуплені за єдиними правилами та високими стандартами, не тільки будуть надійними, але й спростять процедури обслуговування та системної інтеграції.

Безпека. ЦЗО здійснює юридичну підтримку та несе відповідальність за проведення торгів, що максимально убезпечує замовника.

«Крім того, централізація закупівель дозволяє згрупувати потреби різних замовників і за рахунок цього економити кошти», – зазначив Ілля Лактін.

Детальніше про процедуру закупівель через централізовану закупівельну організацію, хто має проводити тендери через ЦЗО, про можливості організувати закупівлі для суб’єктів, які не зобов’язані проводити їх через закупівельну організацію відповідно до чинного законодавства, та багато інших питань читайте у повній версії інтерв’ю.

Це цікаво:   Заклики до переходу з Ethernet на оптоволокно можуть ввести в оману споживачів і створити нерівні ринкові умови для операторів: заява ІнАУ

Нагадаємо, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 233-р Державне підприємство «Українські спеціальні системи» визначено централізованою закупівельною організацією. Зазначеним розпорядженням передбачено, що ДП «Українські спеціальні системи» проводить тендери та закупівлі за рамковими угодами товарів і послуг (крім поточного ремонту) в інтересах замовника згідно із Законом України «Про публічні закупівлі».


Новини IT » Інтерв’ю » Ілля Лактін: створення централізованих закупівельних організацій – обов’язок України в рамках імплементації Угоди про асоціацію

Опубліковано


Останні новини IT: