Використання цифрових можливостей для кращого відновлення: На Цифровій конференції для Східного партнерства обговорили ключові виклики майбутнього десятиліття

Використання цифрових можливостей для кращого відновлення: На Цифровій конференції для Східного партнерства обговорили ключові виклики майбутнього десятиліття

27 вересня майже 300 осіб взяли участь у першій в історії Цифровій конференції для Східного партнерства, яка відбулася в режимі онлайн. У ній взяли участь чиновники країн СП та ЄС, а також інші зацікавлені сторони державного і приватного секторів, що беруть участь у цифровій трансформації в країнах СП.

Конференція, якою відкрилося засідання Керівного комітету EU4Digital на цьому тижні, відбулася в той час, коли пандемія привертає увагу громадськості до цифрових технологій.

«Уявіть на мить життя в умовах цієї пандемії без цифрових технологій в нашому житті …», – сказала Голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн в своєму зверненні «Про становище країни» минулого року, слова, які процитувала у вступному слові до конференції Катаріна Матернова, заступниця Генерального директора Генерального директорату ЄК з питань політики сусідства та переговорів з розширення, та підкреслила цифрові цілі, поставлені ЄС в його пріоритетах для Східного партнерства на період після 2020 року.

Man using digital tablet psd mockup smart technology

«Якщо ми хочемо відновити краще, ніж було, нам потрібно використовувати цифрові можливості», – сказала вона словами, які задали тон для заходів протягом дня.

Вступну доповідь на тему «ШВИДКІСТЬ без обмежень в цифрову еру» представив Олександр Поніверський, лідер цифрових та нових технологій EY Global, світовий лідер «Інтернет речей» 2020 року та автор книги з однойменною назвою.

Поніверський назвав цифрові технології четвертою промисловою революцією, підкреслив, як швидко відбувалися останні технологічні зміни, та проблеми, які чекають попереду. За його словами, цифрова трансформація відбувається зараз, технології майбутнього створюються сьогодні, а нове покоління, покоління Z, є майбутнім клієнтом, співробітником, менеджером та лідером, яке складе 40% робочої сили до 2030 року.

Поніверський визначив мобільність, хмару, штучний інтелект та Інтернет речей, як чотири великих нових технології, які стануть визначальними найближчими роками, та пояснив, як всі ці технології працюють у синергії.

«Ви можете ненавидіти силу тяжіння, але її це не хвилює», – процитував він Клейтона Крістенсена, американського бізнес-консультанта, який розробив теорію «підривних інновацій», щоб підкреслити, що для успішного використання цифрової трансформації потрібна «зміна мислення», і що для досягнення успіху інноваційним організаціям потрібні правильні ресурси, правильні процеси, але перш за все правильні цінності.

Це цікаво:   Artsiom Liashanau: Pioneering Ukrainian FinTech Innovations in Payment Solutions for 2023

EU4Digital: вплив на телекомунікації, ІКТ та електронну комерцію

Потім троє провідних експертів EU4Digital підкреслили важливість та пріоритети Програми EU4Digital в ключових галузях інфраструктури та регулювання телекомунікацій, екосистем ІКТ і рішень електронної комерції для онлайн-торгівлі.

Андрейс Домбровскіс, керівник напрямку з Правил Телекому Програми EU4Digital, виступив з доповіддю на тему: «Телекомунікаційна інфраструктура: створення основи для зниження роздрібних цін на роумінг, 5G та доступного високошвидкісного інтернету». Він підкреслив еволюцію від традиційного споживача телекомунікаційних послуг за часів фіксованого телефонного зв’язку до світу, де «клієнти стають операторами з достатніми навичками, щоб знати, чого вони хочуть», і де доступний вміст зараз стимулює використання мереж.

З огляду на середовище, яке так швидко змінюється, Домбровскіс підкреслив важливість стійких моделей конкуренції та сильного, збалансованого регулювання, що є посередником між урядом, постачальниками послуг та споживачами. Для Східних країн -партнерів він визначив такі наступні кроки як: продовження перегляду та зміцнення нормативно -правової бази, розумні інвестиції та розвиток ринку для сталої конкуренції, розширення можливостей користувачів за допомогою використання цифрових послуг та моніторинг розвитку широкосмугового доступу.

У своїй презентації «Шлях від цифрового індивідуума до цифрового бізнесу» Хесус Лозано, радник зі стратегії ІКТ при Європейській раді інновацій та старший експерт EU4Digital, досліджував розрив в підприємницьких екосистемах ІКТ між Східними країнами -партнерами та подібними країнами Східної Європи в межах ЄС. Потім він окреслив амбітну мету ЄС збільшити кількість успішних стартапів у регіоні на найближче десятиліття шляхом розвитку екосистем у галузі знань, капіталу, ринку та ресурсів за допомогою урядових конструкторів екосистем, які можуть створювати, надавати можливості та стимулювати інноваційні стартапи. Одним з найбільш помітних наслідків пандемії стало прискорення зростання електронної комерції, і зараз ЄС поставив мету збільшити електронну комерцію між ЄС та Східними країнами -партнерами на 50%. 

Це цікаво:   4 типових помилки кандидата під час співбесіди

Вальтер Трезек, старший експерт з електронної торгівлі Програми EU4Digital, розповів, «Як пілотні рішення для електронної комерції можуть сприяти онлайн-торгівлі між ЄС і країнами СП». Він пояснив, як EU4Digital ґрунтувалася на своєму аналізі ланцюжка створення вартості електронної комерції та проблем, а саме – відсутність гармонізації та недостатня поінформованість, для успішного пілотування «цифрового складу», який допоміг МСП в Східних країнах-партнерах розміщувати і продавати свої продукти на міжнародних торгових майданчиках електронної комерції. Це було зроблено за допомогою рішення, яке надає продавцям єдине місце для введення даних, необхідних торговим майданчикам, митним службам та службам доставки для транскордонної електронної комерції.

ОСВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ: як розширити цифрові можливості 1 мільйона громадян Східного партнерства

Потім почалася панельна дискусія на тему: «ОСВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ: як розширити цифрові можливості 1 мільйона громадян Східного партнерства», в якій взяли участь Валерія Іонан, Заступник міністра з питань євроінтеграції Міністерства цифрової трансформації України, Антоанета Ангелова-Крастева, директор з інновацій, цифрової освіти і міжнародного співробітництва в Генеральному директораті з освіти, молоді, спорту та культури, Ріаз Шах, партнер EY і глобальний лідер у галузі навчання, який створив першу в світі гнучку, орієнтовану на майбутнє і безкоштовну програму MBA, Стівен Сомервілл, фахівець зі стратегічного розвитку для уряду при Coursera, і Лейла Садіку, керівник відділу інновацій, Регіональне бюро ПРООН у країнах Європи та Центральної Азії.

Усі доповідачі підкреслили важливість цифрової грамотності для забезпечення конкурентоспроможності та виділили передовий досвід в ЄС на міжнародному та корпоративному рівні, а також підкреслили важливість державно-приватного партнерства. Валерія Іонан розповіла про успішний проєкт цифрової освіти «Дія» в Україні, який заснований на серії онлайн-освітніх розваг, і який вирішує різні питання – від оплати онлайн-рахунків, проведення онлайн-уроків і до штучного інтелекту. Антоанета Ангелова-Крастева завершила дискусію та підкреслила «необхідність співпраці між зацікавленими сторонами, незалежно від секторів та кордонів», і закликала східних партнерів найкращим чином використовувати можливості, доступні в межах програм ЄС.

Це цікаво:   Заклики до переходу з Ethernet на оптоволокно можуть ввести в оману споживачів і створити нерівні ринкові умови для операторів: заява ІнАУ

Вирішальне питання

В кінці конференції у своєму заключному слові керівник відділу «Тематична підтримка: економіка, яка працює на людей, екологічна, цифрова і підключена» Генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів про розширення Матьє Буске сказав: «Цифрові технології – це вирішальне питання. Це трансформаційний процес, який пропонує можливості для кращого відновлення. Як і в сфері біорізноманіття, виживають не найсильніші з видів і не найрозумніші, а ті, які найкраще адаптуються до змін».

Доповідач підвів підсумки результатів, досягнутих в рамках EU4Digital, і сказав, що діяльність Програми в даний час «досягла рівня зрілості і дає відчутні результати» в секторах правил телекому, довіри і безпеки, електронної торгівлі, інновацій в сфері ІКТ, системи електронної охорони здоров’я та електронного врядування. Але він також наголосив, що ці результати створюють більш стійку основу для інтеграції шляхом повторного використання рішень ЄС та оцінки щодо європейських та глобальних показників, розвитку партнерства з іншими міжнародними організаціями та розробки конкретних рішень, що підтримують інтеграцію східних партнерів до цифрових ринків ЄС, ланцюжків створення вартості ЄС та економіки ЄС.

Він зробив висновок словами Роберта Шумана: «Я вважаю, що інтеграція в цифровий ринок ЄС не буде здійснена одразу або за єдиним планом. Вона буде побудована на основі конкретних досягнень, які спочатку створять фактичну солідарність» – те, в чому EU4Digital зіграла життєво важливу роль.

Запис Цифрової конференції для Східного партнерства можна переглянути за цим посиланням.

Meta description

27 вересня майже 300 осіб взяли участь у першій в історії Цифровій конференції для Східного партнерства, яка відбулася в режимі онлайн.


Новини IT » Інтерв’ю » Використання цифрових можливостей для кращого відновлення: На Цифровій конференції для Східного партнерства обговорили ключові виклики майбутнього десятиліття

Опубліковано


Останні новини IT: