4 типових помилки кандидата під час співбесіди

4 типових помилки кандидата під час співбесіди

Привіт! 

Мене звати Софія Синюта і працюю ІТ-рекрутеркою в компанії Binariks

Повномасштабна війна спричинила одну із найбільших криз на ринку праці в Україні. Попри те, що вакансій стало в декілька разів менше, ринок поступово оговтується та з кожним днем з’являється все більше нових пропозицій для спеціалістів.

Специфіка моєї роботи стосується найму нетехнічних працівників до компанії, проте я також працювала з людьми технічного спрямування. Насправді відчувається певна різниця, як і в комунікації, процесингу, так і у вимогах до кандидатів — це сходитися з новою тенденцією на ринку. Незважаючи на відділ, куди відбувається найм, вимоги до кандидатів постійно зростають, видозмінюються та зʼявляються нові нюанси під час найму. 

Ця стаття буде корисною не тільки для початківців, але й для досвідчених фахівців — у своїй практиці я часто зустрічала дуже талановитих спеціалістів, які невпевнено почувалися під час співбесід і могли недостатньо себе проявити й не справити якісного враження про себе перед інтервʼюерами. Тому вирішила поділитись чотирма помилками, які допускають кандидати під час процесингу.

Маю надію, що інформація, яку ви отримаєте із цієї статті, стане в пригоді та допоможе в пошуку роботи мрії. 


Не бійтесь переходити на українську мову!

Важкі часи вимагають мужності та прийняття складних рішень, тому як би не було, перехід на українську мову — це вже не питання приватності, комфорту та рутини. Це питання громадянської позиції, готовності до змін та принциповості. 

Питання мови стає одним із ключових зараз під час процесингу — наша компанія, як і багато інших українських компаній, дуже багато докладає зусиль для того, аби бути корисними «в тилу» — ми займаємось волонтерством, підтримуємо наших працівників, що зараз на фронті, а також робимо акцент на ціннісній складовій, оскільки зараз у нас всіх одна мета — перемога. 

Це цікаво:   Artsiom Liashanau: Pioneering Ukrainian FinTech Innovations in Payment Solutions for 2023

Перехід на українську мову — це один з тих важливих кроків, який наближає нас до перемоги, тому ми справді робимо акцент на цьому під час відбору працівників. Хочемо, щоб у нашій команді були свідомі люди, які б сповідували схожі цінності до корпоративних. 

Не бійтесь робити помилки – це тільки демонструє, що Ви не боїтесь труднощів і дискомфорту, а твердо йдете до своєї мети. 

Не знецінюйте силу самопрезентації

Часто кандидати дивуються: «для чого рекрутерам питати ту інформацію, яка є в резюме?».

В першу чергу, в резюме часто буває узагальнена інформація, а в ході розмови кандидат згадує про ті обовʼязки/результати, які можуть бути важливими при відборі.

Що теж важливо: класно і дуже цікаво почути те, як людина міркує, як відгукується про попередню роботу та описує свої враження від тих обовʼязків, за які несла відповідальність — така мініпрезентація того, що є в резюме з емоційним забарвленням каже про кандидата значно більше, ніж текст у CV :) 

Не забувайте ставити запитання

Однозначно, не варто користуватись шаблонними запитаннями з гугла, щоб справити враження, але все ж варто питати те, що Вам цікаво. 

Тут, звісно, є невеличкий підступ: якщо Ви в першу чергу запитаєте про зарплату та відпустку, це може сконфузити та зіпсувати враження про Вас – тому раджу починати з питань, які дещо глибше стосуються посади, команди чи обовʼязків. 

Але також не варто бути неуважним під час розповіді рекрутера з думкою, що в кінці просто можна поставити запитання. Коли важливі деталі – обовʼязково уточнюйте, а ще круто в кінці коротко підсумувати, чи правильно ви зрозуміли інформацію. 

Це цікаво:   Заклики до переходу з Ethernet на оптоволокно можуть ввести в оману споживачів і створити нерівні ринкові умови для операторів: заява ІнАУ

Не прикидайтесь кимось іншим

Багато хто дає пораду: «будьте приємними», чи навіть дає список питань, які варто поставити рекрутеру, щоб справити враження, але ви не будете працювати весь час з одягненою маскою. Якщо ви вдаєте компанійського екстраверта на інтерв‘ю, а насправді любите працювати наодинці більше, ніж у команді — це все буде виснажувати вас емоційно, тиснути та може призвести до вигорання та відчуття того, що ви не на своєму місці. 

Тому основна порада — будьте собою, завдяки цьому не лише компанія знайде ідеального кандидата, а й Ви — свою ідеальну компанію. 

У сучасних компаніях з цінностями, орієнтованими на людей, є багато можливостей як і займатись тим, що тобі до душі, так і бути собою справжнім, мати можливість розвиватись і знаходити справжніх однодумців. Успіхів у пошуках ❤️


Новини IT » Інтерв’ю » 4 типових помилки кандидата під час співбесіди

Опубліковано


Останні новини IT: