Urban Forms Center запустив у бета-тестування архітектурний застосунок Kharkiv Architecture Manual

Urban Forms Center запустив у бета-тестування архітектурний застосунок Kharkiv Architecture Manual

Громадська організація Urban Forms Center запустила цифровий проєкт «Посібник з архітектури Харкова» у тестовому режимі. Двомовний (українська-англійська) проєкт складається зі застосунку Kharkiv Architecture Manual для Android та iOS та однойменного сайту.

Це цифровий путівник містом, що славиться своєю архітектурою модернізму. Застосунок має зручну мапу, на якій вказані об’єкти з текстовими описами і детальною інформацією, що складаються у маршрути. Роздивляючись архітектуру будівель, ви також знайдете рідкісні архівні фотографії, професійну сучасну зйомку та 3D-моделі, що демонструють, якими ці об’єкти були упродовж XX століття і їхній теперішній стан під час війни.

Робота над Kharkiv Architecture Manual була розпочата ще до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Але харківська команда дослідників вирішила не зупиняти розробку застосунку, не дивлячись на війну.

«Ми прагнемо знайомити широку аудиторію у світі з матеріальною культурною спадщиною України і Харкова 1920–30-х років, привертаючи увагу до її цінності та приналежності до феномену світового модернізму. Ми віримо, що вже скоро гості міста зможуть власноруч спробувати застосунок, прогулюючись маршрутами, які ми підготували. А поки ми пропонуємо подивитися на місто очима місцевих архітекторів, фотографів та істориків, які документують життя будівель під час війни і розмірковують щодо їхньої історії», — розповідає кураторка проєкту, авторка книг і дослідниця архітектури Євгенія Губкіна.

Спадщина міжвоєнного модернізму (конструктивізму) в Харкові залишається найбільш недооціненим пластом матеріальної культури. Незважаючи на знаковість, універсальну цінність для світової спільноти і популярність серед місцевого населення, об’єкти українського конструктивізму є вразливими через слабкий охоронний статус. З початком повномасштабної війни Росії проти України у лютому 2022 року, ця архітектура, не менше за середньовічні церкви, барокові й класицистичні будинки опинилася під загрозою знищення внаслідок невщухаючих обстрілів міста.

Це цікаво:   Український Headway потрапив до сотні найперспективніших європейських стартапів з потенціалом стати «єдинорогом»

Завантажити застосунок:

для Android

для iOS

Цифровий проєкт “Посібник з архітектури Харкова” реалізує громадська організація Urban Forms Center у партнерстві з Будинком Мистецтв міста Брно та Brno Architecture Manual за фінансової підтримки програми House of Europe.

АВТОРИ ПРОЄКТУ

Дослідження: Євгенія Губкіна, Анастасія Боженко

Тексти про об’єкти: Анастасія Боженко, Євгенія Губкіна

Консультації спеціалістів: Ярослав Переходько, Катерина Кублицька

Фотографії: Павло Дорогой

Графічний дизайн: Ольга Зарко

Англійський переклад: бюро перекладів United Words

Розробка застосунку і сайту: Віталій Іванов, Іван Шафран

Менеджмент: Дмитро Сисоєв, Сергій Євтєєв


Новини IT » Software » Urban Forms Center запустив у бета-тестування архітектурний застосунок Kharkiv Architecture Manual

Опубліковано


Останні новини IT: