МСБ долає виклики та шукає нові можливості для зростання за кордоном за допомогою ШІ, диверсифікації ланцюгів постачання та нових торгових коридорів — дослідження Payoneer

МСБ долає виклики та шукає нові можливості для зростання за кордоном за допомогою ШІ, диверсифікації ланцюгів постачання та нових торгових коридорів — дослідження Payoneer

Другий щорічний Барометр амбіцій малого та середнього бізнесу від Payoneer виявив, що два з п’яти МСБ, що прагнуть зростати, не готові до геополітичних ризиків

Payoneer (NASDAQ: PAYO), фінансово-технологічна компанія, яка надає малим і середнім підприємствам світу можливості здійснювати транзакції, вести бізнес і зростати на міжнародному рівні, сьогодні випустила свій другий щорічний Барометр амбіцій МСБ. Він містить результати опитування майже 3800 МСБ з 15 країн світу станом на початок 2024 року та оцінює вирішальні фактори для їхнього зростання. 

Джон Каплан, генеральний директор Payoneer, зазначив: «Світ відкриває безпрецедентні можливості для зростання підприємців та малого бізнесу, які стають рушійною силою нової хвилі глобалізації. 46% опитаних нами МСБ вже мають міжнародну клієнтську базу, що на 4% більше, ніж минулого року. Однак, МСБ стикаються з дедалі більшою кількістю макроекономічних викликів і вдаються до використання технологій штучного інтелекту, встановлень партнерств з більшою кількістю постачальників та виходу на нові торговельні маршрути для підвищення ефективності».

Серед ключових висновків цьогорічного Барометра амбіцій МСБ:

  • МСБ використовують інструменти на базі ШІ та розширюють коло постачальників для підтримки темпів свого зростання. Більшість опитаних планують або вже почали використовувати ШІ для допомоги у сфері обслуговування клієнтів (62%), мерчандайзингу (64%), управління запасами (62%), створення контенту (62%), аналізу конкурентів (64%) та ланцюгів постачань (63%). Що стосується останнього, в якості проактивної відповіді на макроекономічні виклики, МСБ диверсифікують свої ланцюги постачань, працюючи в середньому з 29 постачальниками (сюди входять також юридичні фірми та маркетингові агенції), у порівнянні з 21 постачальниками два роки тому. Майже дві третини респондентів вважають, що наявність диверсифікованої та міжнародної мережі постачальників допомагає захистити їхній бізнес від глобальних потрясінь.
Це цікаво:   Vodafone продовжив акцію «Доступний роумінг у подарунок» ще на 4 місяці
  • МСБ розширюють свою клієнтську базу, відкриваючи нові торгові коридори. Два з п’яти МСБ (40%) обирають ринки Європи та Центральної Азії як пріоритетні для розширення своєї клієнтської бази протягом наступних п’яти років, у порівнянні з 33% у 2023 році. Основні причини, чому респонденти планують розширюватися в цих регіонах, — це бізнес-можливості та доходи (45%), задоволення попиту клієнтів (38%) та регіональна близькість (37%). Це складова загальносвітової тенденції до посилення диверсифікації торгівлі в умовах тривалої торговельної напруженості між Китаєм і Північною Америкою, що ускладнює ведення бізнесу. 
  • Вихід на міжнародні ринки передбачає подолання перешкод – і МСБ готуються до цих викликів. Понад 40% респондентів вважають, що вони не готові до таких глобальних подій, як-то геополітичні конфлікти, бойкоти продукції та торговельні війни, у порівнянні з 36% у 2023 році. Питання кібербезпеки також в пріоритеті: зменшення ризиків кібербезпеки ймовірно стає ключовою бізнес-ціллю для МСБ (8% у 2023 році у порівнянні з 13% у 2024 році, що в результаті становить збільшення на 63%).

Барометр амбіцій МСБ 2024 також містить детальні результати опитування українських підприємств. Наступні дані дослідження дозволяють побачити унікальні риси українських підприємств на міжнародному рівні, їхні переваги та можливості для вдосконалення:

  • Попри надважкі умови ведення бізнесу, українські МСБ демонструють значний прогрес у розширенні своєї глобальної присутності. 61% клієнтської бази українських МСБ є міжнародною, що є одним із найвищих показників серед опитаних країн. Для порівняння, по всьому світу середня частка міжнародних клієнтів становить 46%.
  • Українські МСБ диверсифікують мережу клієнтів та постачальників, що свідчить про певну стійкість та гнучкість перед зовнішніми загрозами. Аналогічно із середньосвітовими показниками, 63% респондентів з України вважають, що наявність різноманітної та глобальної мережі постачальників допомагає захистити малий бізнес від збоїв. Середня кількість постачальників, з якими працюють українські МСБ, збільшилася на 45% за останні два роки — з 19,7 постачальників у 2022 до 28,9 у 2024. ТОП-3 країн, до яких українські МСБ найчастіше здійснюють та з яких отримують платежі — це США (53%), Польща (23%) і Німеччина (20%).
Це цікаво:   Попри повномасштабну війну середньорічний приріст доходів в українських МСБ склав 8% за 2021-2022 роки — дослідження Payoneer
  • Вихід на глобальні ринки надає МСБ низку відчутних переваг. 64% опитаних відзначають збільшення доступу до нових клієнтів, 58% повідомляють про підвищення ефективності інновацій, 53% згадують про полегшений доступ до постачальників, 52% бачать кращі фінансові показники, а 50% відзначають доступ до високоякісних постачань.
  • Крім переваг, МСБ в Україні також стикаються з рядом бар’єрів на шляху до міжнародних ринків. Місцеві обмеження та санкції (41%) та зовнішні події/перебої (41%) вважаються ключовими перешкодами для розширення бізнесу. Власники малого бізнесу в Україні також стикаються з низкою перешкод, що стосуються доступу до капіталу, включаючи високий коефіцієнт заборгованості до доходу (42%), нестабільні фінансові показники (42%) та обмежені особисті або професійні мережі (37%).

«МСБ отримали величезні можливості розвитку внаслідок зростання попиту на глобальному рівні», — зазначила Беа Ордонез, фінансова директорка Payoneer. — «Наше дослідження показує, що МСБ продовжують розширювати свою діяльність за кордоном, виходячи на нові ринки та розширюючи торговельні коридори. Для цього МСБ активно опановують цифровізацію та інновації, співпрацюють з різноманітними постачальниками та партнерами, які допомагають реалізовувати їхні глобальні амбіції». 

Дізнатися більше про Барометр амбіцій малого та середнього бізнесу від Payoneer та побачити цьогорічні результати можна за посиланням:
https://www.payoneer.com/uk/resources/smb-barometer-2024/


Новини IT » Прес-релізи » МСБ долає виклики та шукає нові можливості для зростання за кордоном за допомогою ШІ, диверсифікації ланцюгів постачання та нових торгових коридорів — дослідження Payoneer

Опубліковано


Останні новини IT: