«Смарт-міста» з інтелектуальним освітленням вулиць: перші результати піврічного досвіду Tet, економія понад 4600 євро

«Смарт-міста» з інтелектуальним освітленням вулиць: перші результати піврічного досвіду Tet, економія понад 4600 євро

Латвійська компанія Tet спільно з Ризькою думою та партнерами реалізували пілотний проєкт  «смарт-міст» із впровадженням інтелектуального освітлення на трьох вулицях Кіпсали в Ризі. Завдяки проєкту за півроку владі вдалося заощадити 4685,44 євро, що еквівалентно 79% витрат на електроенергію минулого року. За оцінками експертів Tet, це рішення дозволить містам Європи заощаджувати до 90% електроенергії та досягати цілей кліматичної нейтральності. 

Також рішення є актуальним для України, де з минулого року спостерігається дефіцит електроенергії та є гостра необхідність у нових технологіях для енергетичної інфраструктури і пов’язаних з нею сфер.

«Смарт-міста» — один із інноваційних проектів Tet, спрямованих на захист довкілля, підвищення енергоефективності та тестування нових технологій у реальних умовах. Окрім того, рішення у рамках проєкту демонструють високі фінансові показники.

«Ми вдячні Ризі за довіру та раді, що місту вдалося заощадити декілька тисяч євро вже за перші шість місяців роботи проєкту. За нашими підрахунками, один стовп освітлення до впровадження інтелектуального рішення коштував близько 17 євро на місяць у осінні та зимові місяці. Впровадження розумного освітлення від Tet дозволило знизити витрати до 3,30 євро за стовп», — коментує Улдіс Татарчук, голова правління компанії Tet.

Відео доступне за посиланням.

Інтелектуальне освітлення з функцією затемнення від Tet складається із трьох елементів: світлодіодних ламп потужністю 40 Вт, інтелектуальних контролерів та датчиків руху. Рішення дозволить Ризі скоротити загальні витрати більш ніж у чотири рази. Цей кейс дуже привабливий і для інших країн, включно з Україною, як з економічної, так і з екологічної точок зору.

«Сьогодні діапазон інтенсивності освітлення становить 100% під час руху та 70% у стані спокою, а в майбутньому ми плануємо протестувати зниження цього показника до 20%. Це означає, що за відсутності руху інтенсивність освітлення буде значно нижчою, а отже, економія електроенергії та витрат підвищиться», — додає У. Татарчук.

Це цікаво:   LG розширює бізнес на платформах за допомогою нового webOS Hub 2.0S

Також компанія Tet уже два місяці тестує спеціальну сенсорну станцію. Вона збирає і передає дані про якість повітря, температуру, вологість, шум, швидкість вітру та рівень УФ-випромінювання.

«Сенсорна станція відповідає вимогам європейського індексу якості повітря. Датчики руху інтелектуального освітлення також збирають інформацію про інтенсивність трафіку. Порівнюючи ці дані з показниками якості повітря, можна зробити висновок, що воно пов’язане з інтенсивністю руху», — говорить Гуна Датава, менеджер із розвитку нового бізнесу компанії Tet.

Розумні рішення Tet дозволять точно та швидко визначати стан довкілля та вживати відповідних заходів щодо його покращення, а також сприятимуть реалізації екологічних цілей.


Новини IT » Технології » «Смарт-міста» з інтелектуальним освітленням вулиць: перші результати піврічного досвіду Tet, економія понад 4600 євро

Опубліковано


Останні новини IT: