Tet створює перше у світі максимально захищене квантове мережеве з’єднання

Tet створює перше у світі максимально захищене квантове мережеве з’єднання

Після декількох місяців роботи технологічна інноваційна компанія Tet створила перший канал передачі даних, який базується на технологіях квантового шифрування.

У квантовому шифруванні дані кодуються за допомогою ключів, які генеруються за допомогою квантових властивостей частинок, таких як фотони. Ці ключі потім обмінюються між відправником і отримувачем. Унікальність квантового шифрування полягає в тому, що якщо хтось спробує перехопити ключ, квантовий стан частинок зміниться, і це спотворення може бути виявлене негайно. Це посилить кібербезпеку державних установ, центрів обробки даних, фінансових і медичних установ, а також енергетичних мереж.

«Досягнення нашої команди у створенні мережі із квантовим шифруванням є історичним моментом для розвитку кібербезпеки. Це підвищить безпеку передачі інформації і на корпоративному, і на національному рівнях. Ми знаходимося на шляху до впровадження безпечного квантового розповсюдження ключів у Латвії. І це надзвичайно важливо, особливо зараз, коли зміцнення національної безпеки є критично важливим завданням», — коментує Улдіс Татарчук, генеральний директор компанії Tet.

Улдіс Татарчук, генеральний директор компанії Tet

Tet реалізує даний проєкт у співпраці з декількома партнерами в межах Європейської ініціативи з квантового зв’язку. Ініціатива, яка співфінансується Європейською комісією, передбачає співпрацю з усіма 27 країнами-членами ЄС та Європейським космічним агентством. Метою проєкту є розробка і створення мережі квантового зв’язку з використанням оптоволоконних комунікаційних мереж і просування цієї технології у космічних і супутникових мережах.

Наразі Латвія створює Латвійську квантову мережу (LATQN). Результатом має стати створення національної демонстраційної або базової мережі квантового зв’язку, а також розробка і тестування технологій квантового зв’язку в секторах, де безпечний обмін інформацією є особливо важливим. Наступні кроки передбачають упровадження інноваційних рішень, створення сценаріїв використання і розробку послуг для компаній з медичного та фінансового секторів. Їх Tet планує протестувати та впровадити до 2025 року.

Це цікаво:   Eaton пропонує розширені можливості підключення та інновації у кібербезпеці для технологій резервного живлення

«Ці дві галузі є особливо чутливими до ризиків щодо безпеки даних, тому їхня участь у тестуванні вкрай важлива. Набутий досвід та отримані результати дозволять нам оцінити ефективність системи і проаналізувати її застосування у реальних умовах, а також забезпечити зворотний зв’язок для покращення якості послуг», — говорить Улдіс Татарчук.

Працюючи над впровадженням квантової мережі, Tet планує адаптувати пропозиції для кожної галузі та організації, подібно до поточного підходу компанії щодо центрів обробки даних і хмарних сервісів. Окрім того, Tet прагне масштабувати послуги і співпрацювати з іноземними партнерами. Метою є вдосконалення технології для забезпечення її широкої доступності та впровадження в різних секторах як у Латвії, так і в усьому світі.


Новини IT » Технології » Tet створює перше у світі максимально захищене квантове мережеве з’єднання

Опубліковано


Останні новини IT: