Перспективи розвитку ІТ галузі у 2024 році

Перспективи розвитку ІТ галузі у 2024 році

У динамічній сфері інформаційних технологій (ІТ) 2024 рік обіцяє стати переломним періодом. У цій статті розглядаються такі важливі аспекти: зростальне значення даних, тонкощі ІТ-бізнесу, ключова роль ринку та трансформаційний вплив цифрової еволюції на дистрибуцію ІТ-технологій, нові тенденції та виклики, а також велику увагу до сталого розвитку галузі.

Вплив цифрової трансформації

Цифрова трансформація є одним з ключових пріоритетів для ЄС, а ініціатива “Цифрове десятиліття” встановлює цілі ЄС у цій сфері до 2030 року. Дистрибуція ІТ зазнала цифрової трансформації, а дані стають все більш важливими, особливо для оцінки поведінки споживачів та ринкових тенденцій. Поява діджитал платформ і необхідність адаптації до більш цифрового мислення в маркетинговій діяльності – важливі зміни сучасності. Останнім часом діджиталізація трансформувалася, і все більшого значення набуває генеративний штучний інтелект, який має високий потенціал і може бути застосований майже в усіх галузях. Він може збільшити економічну цінність до 4,4 трильйона доларів США.

Тенденції та виклики в IT

Цього року ІТ-сектор залишається стійким перед обличчям багатьох викликів – від економічної невизначеності до геополітичної напруженості та впливу нормативних регуляторів, що дуже ускладнило бізнес-прогнозування. Поєднання інфляції та рецесії в Європі та Африці також негативно вплинуло на попит на ІТ-продукти, що призвело до збільшення запасів та зниження цін. Однак, попри це, останній прогноз Canalys передбачає, що цього року світове постачання ПК повернуться до рівня 2019 року, а у 2024 році досягнуть 267 мільйонів одиниць, що на 8% більше, ніж у 2023 році. Аналогічно, Gartner очікує збільшення на 8% світових витрат на ІТ, які сягнуть 5,1 трильйона доларів.  

Штучний інтелект (ШІ) продовжує залишатися значним рушієм для інвестицій в ІТ, створюючи підвищений попит на ІТ-інфраструктуру для підтримки нових можливостей. Сьогодні ШІ використовується повсюдно, оскільки він допомагає автоматизувати, прискорити та покращити роботу. Він розглядається як простий спосіб створення якісного контенту. Прогнозується, що компанії та уряди в усьому світі прагнутимуть підтримувати високий рівень витрат в ІТ-секторі, щоб стимулювати прогрес у галузі штучного інтелекту. Організації інвестують в ШІ та автоматизацію, щоб підвищити операційну ефективність і розв’язати проблему нестачі кадрів.

Це цікаво:   Headway увійшов до 50 найкращих стартапів Європи з потенціалом стати «єдинорогом» за два роки

Щоб досягти довгострокового успіху, торгові партнери впроваджують хмарні технології на стратегічному рівні – приватні, гібридні чи публічні. Інтегруючи хмарні можливості в модернізацію ІТ-інфраструктури, партнери можуть створювати бізнес та технічну цінність для конкретних випадків. Хмарні та периферійні обчислення дозволяють розподіляти робочі навантаження між різними місцями, щоб підвищити швидкість обробки даних, зменшити витрати на передачу даних, дотримуватися правил управління даними, контролювати право власності та захищати їх безпеку. Прогнозується, що до 2027 року понад 70% підприємств використовуватимуть можливості хмарних технологій для підвищення ефективності свого бізнесу. Очікується, що значна частина нових витрат в ІТ-секторі буде пов’язана з витратами на хмарні сервіси, які, вірогідно, зростуть на 27% в Європі у 2024 році, згідно зі звітом компанії Gartner. 

У 2024 році ІТ-сектор очікує вирішальний цикл оновлення продуктів. Викликаний пандемією перехід на віддалену роботу призвів до значного зростання попиту на ІТ-продукти, зокрема ноутбуки, монітори та вебкамери. Як наслідок, багато компаній успішно адаптувалися до виклику роботи з дому, що призвело до більш постійної віддаленої роботи для деяких з них. Зараз, через чотири роки після першої покупки цих продуктів, багато з них застаріли й потребують заміни. Очікується, що цей цикл оновлення продуктів сприятиме зростанню та успіху ІТ-сектору.

Сталий розвиток в ІТ

В індустрії зростає увага до екологічної відповідальності, оскільки компанії усвідомлюють свій вплив на сталий розвиток. Це призвело до значного зростання практик зелених ІТ, таких як віртуалізація, хмарні обчислення та ефективні рішення з управління енергоспоживанням, які мають на меті мінімізувати вплив операцій на навколишнє середовище. Споживачі також стали більш чутливими до екологічних міркувань при здійсненні нових покупок, що призвело до зростання попиту на товари, які вже були у вжитку. Компанії також переглядають дизайн своєї продукції, виробничі процеси й навіть вибір постачальників, щоб зменшити свій вплив на навколишнє середовище. Доступність даних стала вирішальною для сталого розвитку, оскільки вона дозволяє компаніям зрозуміти такі фактори, як використання енергії, води та інших ресурсів, і таким чином покращити свою діяльність.

Це цікаво:   Впровадження відновлюваної енергетики – ключ до успішного енергетичного переходу

Попри виклики 2023 року, сектор ІТ зараз стоїть на перетині інновацій та адаптації, налаштований на ефективне майбутнє. З 2024 року конвергенція сталого розвитку та суверенітету даних стає центральною темою, підтверджуючи прихильність галузі до екологічного управління та дотримання нормативно-правової бази. ІТ-сектор дивиться вперед з оптимізмом, уособлюючи стійкість, інновації та непохитну відданість формуванню цифрового ландшафту майбутнього.


Новини IT » IT Бізнес » Перспективи розвитку ІТ галузі у 2024 році

Опубліковано


Останні новини IT: