Тематичне дослідження ЦЕРН: процесори AMD EPYC прискорюють дослідження Великого адронного колайдера

Тематичне дослідження ЦЕРН: процесори AMD EPYC прискорюють дослідження Великого адронного колайдера

Компанія AMD і ЦЕРН, Європейська організація з ядерних досліджень, оголосили про нове тематичне дослідження, в рамках якого ЦЕРН використовував процесори AMD EPYC другого покоління для збору величезного обсягу даних з детекторів Великого адронного колайдера, де дані про зіткнення частинок збираються в колосальному обсязі 40 Тб на секунду. Будь ласка, перейдіть за посиланням тут, щоб дізнатися подробиці.

ЦЕРН готувався до перезапуску Великого адронного колайдера в 2021 році та перебував у пошуку технологічної платформи, яка могла б забезпечити обробку величезного обсягу даних. Зокрема, в рамках експерименту LHCb вчені планували з’ясувати, що сталося відразу після Великого вибуху, дозволивши матерії зберегтися і створити Всесвіт у тому вигляді, в якому він відомий нам зараз.

Для експерименту LHCb були отримані надшвидкі показники введення-виведення та пам’яті з процесорами AMD EPYC. Велика кількість ядер ЦП AMD EPYC дозволила здійснити швидку обробку даних, а 128 ліній PCI Express 4.0 стали унікальною перевагою. В рамках LHCb використовувалися чотири адаптери Mellanox 200Gbit InfiniBand на сервер, і процесори AMD EPYC 7742 з 64 ядрами дозволили пристроям Mellanox у кожному сервері працювати без затримок. «З ЦПП AMD EPYC у нас з’явилася можливість підтримувати рівень понад терабайт даних на секунду протягом днів. Домогтися цього з одним сервером, а не використовувати суперкомп’ютер, як ми робили раніше, – це серйозний поступ», – говорить Ніко Нойфельд (Niko Neufeld), керівник проєкту LHCb Online Computing в ЦЕРН.

Коментуючи тематичне дослідження, Ніко Нойфельд додатково зазначив:

  • «У нас немає обчислювальних потужностей Google або Facebook, але ЦП AMD EPYC дозволили нам виконувати необхідні обчислення за допомогою відносно невеликої і компактної системи. 10-15 років тому це було неможливо. Тепер є простір для розвитку. З тією ж технологією EPYC можна подвоїти наші можливості, залишившись у тому ж об’ємі простору. У нас у планах збільшення кількості детекторів і сенсорів. Це дає запас місця для зростання. EPYC дозволяє нам зробити більше».
  • «Це рішення дозволяє скоротити кількість серверів на третину. Це не тільки знижує витрати, але і стає перевагою при побудові високошвидкісної системи з низьким рівнем затримок. З системою більшого обсягу ви стикаєтеся з великою кількістю конфліктів. Чим компактніша зроблена вами система, тим краще».
Це цікаво:   Audio-Technica ATH-M50xBT: ці навушники за $200 рекомендовані аудіоекспертами, і я розумію чому

Новини IT » Hardware » Тематичне дослідження ЦЕРН: процесори AMD EPYC прискорюють дослідження Великого адронного колайдера

Опубліковано


Останні новини IT: