Небезпечну для національної безпеки систему автоматичної фільтрації оскаржать у судах

Небезпечну для національної безпеки систему автоматичної фільтрації оскаржать у судах

Інтернет Асоціація України (ІнАУ), що поєднує високотехнологічні компанії українського інтернету, опрацьовує судовий механізм скасування Розпорядження НЦУ від 30.01.2023 №67/850 «Про впровадження системи фільтрації фішингових доменів».

            З моменту оприлюднення цього Розпорядження ІнАУ пропонувала терміново змінити систему фільтрації. Згідно з експертизою, що проведена фахівцями Асоціації, централізована автоматична система має стратегічні технологічні вразливості, які ставлять під загрозу весь сегмент українського інтернету та створюють загрози національній безпеці. У військовий час такі вразливості дозволяють на суттєвий час заблокувати доступ до інтернету в зоні .ua. Транзитний сервер РНБО, на який передається інформація, є дублюванням функцій та знижує рівень захисту системи. 

            На думку фахівців ІнАУ, замість автоматичної системи має бути створена альтернативна система блокування фішингових сайтів з можливістю для кожного провайдера переглядати перелік сайтів для блокування на випадок помилки. Відповідні пропозиції та зауваження ІнАУ передали на розгляд РНБО та відповідних державних органів. Наразі в РНБО розглядають пропозиції ІнАУ щодо змін до Регламенту роботи системи фільтрації фішингових доменів, необхідних для виключення заподіяння шкоди інформаційній безпеці України системою фільтрації фішингових доменів, унеможливлення незаконного збору і використання персональних даних користувачів і зниження ризиків позасудового блокування сайтів, які не є фішинговими.

            Якщо зауваження не будуть враховані, ІнАУ підтримає судові позови проти автоматичної системи фільтрації.

Це цікаво:    В Україні створюється «троянський кінь» – централізована система автоматичного блокування інтернет-ресурсів

Новини IT » Інтернет » Небезпечну для національної безпеки систему автоматичної фільтрації оскаржать у судах

Опубліковано


Останні новини IT: