Від Барселони до Сінгапура: як живуть найрозумніші міста світу

Від Барселони до Сінгапура: як живуть найрозумніші міста світу

Приїжджаючи до Києва, туристи з Європи дивуються, що пасажири в громадському транспорті передають гроші за проїзд. За кордоном майже повсюди діє система електронного квитка. І це лише один з багатьох інструментів. який робить місто розумним, а життя в ньому — комфортним і безпечним.

Головна технологія розумних міст

Інтернет речей (Internet of Things, IoT) змінює те, як ми керуємо пристроями, здійснюємо покупки чи забезпечуємо будинок електроенергією. В електронні прилади вбудовуються датчики та сенсори, які збирають і передають інформацію через Мережу. Лампочка, яку можна увімкнути та вимкнути за допомогою смартфона, датчик руху та розумний термостат в офісі, безпілотна вантажівка — принцип IoT можна застосувати до безлічі функцій.

До 2020 року у світі існуватиме 20,5 млрд пристроїв, що працюють у системі інтернету речей, загальною вартістю $2 трлн. Половина з них матимуть побутову чи розважальну функцію, інші полегшуватимуть процеси виробництва і життя в містах.

Розумні ліхтарі та паркування

У 2014 році Барселона стала Європейською столицею інновацій. Одне з розумних рішень — це вуличні ліхтарі. Усі вони тут оснащені датчиками руху, що дозволяє економити до 30% електроенергії. Крім того, ці датчики збирають інформацію про опади та вологість повітря і регулюють інтенсивність поливу міських насаджень.

Також у Барселоні ви ніколи не побачите водія, який кружляє в пошуках вільного місця — розумне паркування підказує по навігатору, де можна залишити машину. А на цифрових автобусних зупинках пасажири можуть відстежити рух транспорту, зарядити гаджети та під’єднатися до Wi-Fi.

Мегаполіс без водіїв

Сінгапур претендує на те, аби стати першою у світі Smart Nation. Усі державні послуги тут доступні онлайн, а нещодавно було розроблено мобільні додатки, у яких можна записатися до лікаря, простежити рух громадського транспорту та оплатити будь-яку муніципальну послугу.

Це цікаво:   Гра Corsairs Legacy вже доступна в Steam в Early Access

На вулицях міста вже рік тестують шаттли на автопілоті, автобуси-роботи та безпілотні таксі. До 2020 року весь транспорт Сінгапура обладнають системами супутникової навігації, що дозволить стежити за кількістю заторів і повністю пересадити населення на автоматичний громадський транспорт.

Втомилися шукати банкомат?

Столиця китайської провінції Нінся — Іньчуань — поки єдине у світі місто, де не потрібні банківські карти, проїзні квитки чи готівка. Замість них жителі використовують свої обличчя. Встановлена ​​в громадському транспорті система розпізнавання автоматично списує гроші за проїзд з рахунку пасажира, а в магазинах — за придбаний товар.

Сміттєві контейнери в Іньчуані працюють від сонячних батарей, а завдяки пресу, що стискає сміття, бак може вмістити вп’ятеро більше відходів. Коли контейнер повністю заповнюється, у комунальну службу надходить сигнал і сміття вивозять.

У поліклініках впровадили онлайн-програму, завдяки якій містяни можуть спілкуватися зі своїм лікарем, не покидаючи домівку. Призначення і рецепт пацієнт отримує також онлайн.

А що ж у Києві?

Київ активно перекваліфіковується в розумне місто. Для цього було створено ініціативу Kyiv Smart City, яка об’єднала міську владу, представників бізнесу та активістів для розвитку smart інфраструктури в столиці. Сьогодні вже реалізована низка проектів, як-от е-квиток, додаток Kyiv Smart City, AI for Kyiv (“Штучний інтелект для Києва), а також інструменти електронної демократії. Крім того, у Києві було встановлено датчики моніторингу якості повітря, а в рамках програми “Електронна столиця” — 5958 камер відеоспостереження.

Про перспективи розвитку розумних міст, найновітніші сервіси та досягнення у цій сфері 1 жовтня 2019 року розкажуть спікери KYIV SMART CITY FORUM — одного з наймасштабніших заходів Східної Європи. Виступи, презентації, воркшопи та панельні дискусії пройдуть у 8 тематичних секціях, понад 50 українських і закордонних спеціалістів поділяться своїми знаннями і досвідом, а провідні технологічні компанії презентують свої досягнення на 20 демозонах. Аби дізнатися більше про проекти із застосуванням новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, познайомитися з успішними рішеннями українських та світових компаній та знайти партнерів — ставайте учасником KYIV SMART CITY FORUM 2019. Квитки можна придбати ТУТ.

Це цікаво:   Для студентів та старшокласників: змагання CTF – крок до кар’єри у сфері кібербезпеки

Новини IT » Інше » Від Барселони до Сінгапура: як живуть найрозумніші міста світу

Опубліковано


Останні новини IT: