Реальність кібервійни. Які уроки ми винесли з масштабної атаки хакерів на Україну

Реальність кібервійни. Які уроки ми винесли з масштабної атаки хакерів на Україну

Кібератака – це не щось абстрактне, це руйнування звичного способу життя людини шляхом атаки на інформаційну інфраструктуру, адже ми неабияк залежимо від роботи інформаційних систем. Які уроки ми маємо винести з цієї події у колонці для focus.ua проаналізував начальник Державного центру кіберзахисту Держспецзв’язку Андрій Кузміч.

Доки ми як країна не змінимо свого ставлення до кіберзахисту, ми щодня піддаватимемо ризику сам факт свого існування. Наш сусід – сильний та агресивний. Маючи поруч такого сусіда, ми не маємо права на слабкі місця.

«В умовах гібридної агресії РФ кіберпростір вже остаточно став ще одним театром бойових дій. Причому, чутливим та критичним як для людини особисто, так і для держави. Кібератака впливає на комфорт (можливість платити, отримувати гроші, а також електронні й фізичні послуги), безпеку (наприклад, може впливати на роботу систем управління технологічними процесами), доступ до важливої інформації (роботи органів державної влади й бізнесу), як наслідок – можливість маніпулювання людиною та суспільством. Коли відбувається кібератака, ворог – не десь там, він поруч, він бачить наслідки своїх дій і може оперативно завдавати нові удари», – підкреслив Андрій Кузміч.

Кіберзахист – це низка компонентів, слабкість кожного з яких негативно відображається на здатності протистояти загрозам у кібепросторі. Детальніше про уроки атаки на державні інформаційні ресурси читайте в колонці на focus.ua.

Це цікаво:   Чому комплексна мережева кібербезпека є необхідною для критично важливої енергетичної інфраструктури?

Новини IT » Інше » Реальність кібервійни. Які уроки ми винесли з масштабної атаки хакерів на Україну

Опубліковано


Останні новини IT: