Віце-прем’єр-міністр–міністр цифрової трансформації України та народні депутати відвідали об’єкти Держспецзв’язку

Віце-прем’єр-міністр–міністр цифрової трансформації України та народні депутати відвідали об’єкти Держспецзв’язку

Віце-прем’єр-міністр–міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, Голова парламентського комітету з питань цифрової трансформації Михайло Крячко, народні депутати та представники Апарату РНБО ознайомились з роботою центру реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, роботою кіберполігону, а також з функціонуванням системи управління НТМ та новими зразками засобів польового урядового зв’язку.

Під час презентації роботи центру реагування на кіберінциденти Голова Держспецзв’язку розповів гостям про алгоритм та правові засади його роботи. «Наша команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA – це спеціалізований структурний підрозділ Державного центру кіберзахисту Держспецзв’язку. Він активно співпрацює з такими ж командами реагування в усьому світі, отримуючи інформацію про сучасні кіберзагрози та про кібератаки, направлені з території України, від команд CERT інших країн світу. Фахівці CERT-UA в цілодобовому режимі сім днів на тиждень моніторять кіберінциденти в державних інформаційних ресурсах та інформаційних і телекомунікаційних системах від несанкціонованого доступу, неправомірного використання, а також порушень їх конфіденційності, цілісності та доступності», – повідомив Голова Держспецзв’язку. Він додав, що в CERT-UA розгорнуто реєстр кіберінцидентів для суб’єктів забезпечення кібербезпеки, до якого вноситься інформація про кіберінциденти, опрацьовані в CERT-UA. 

Гості ознайомились також з роботою системи кіберзахисту державних інформаційних ресурсів та об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, головним призначенням якої є виявлення, аналіз, оповіщення та попередження інцидентів інформаційної безпеки в органах державної влади.

Зокрема, підсистема центру реагування на кіберзагрози відіграє ключову роль в Системі кіберзахисту державних інформаційних ресурсів та об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, адже саме на базі центру реагування на кіберзагрози здійснюється аналіз всієї отриманої телеметрії. За результатами цього аналізу фахівці Центру інформують адміністраторів безпеки органів державної влади щодо виявлених інцидентів, надають допомогу та рекомендації щодо усунення або попередження інцидентів. Сьогодні до такої Системи підключено вже 25 органів державної влади.

Це цікаво:   50 тисяч користувачів отримають доступ до швидкісного інтернету в укриттях українських ВНЗ

Голова Держспецзв’язку також ознайомив присутніх з роботою тренінгового кіберцентру – навчального комплексу для проведення кібернавчань і моделювання загроз інформаційній безпеці для підготовки кадрів і підвищення кваліфікації співробітників центрів реагування на інциденти інформаційної безпеки/кіберзагрози основних суб’єктів забезпечення кібербезпеки та відповідальних за забезпечення кібербезпеки на об’єктах критичної інфраструктури держави.

Тренінговий кіберцентр дозволяє організовувати та проводити кібернавчання відповідних фахівців різних рівнів компетенції, малих та великих команд в реальному мережевому середовищі та здійснювати кібернавчання одночасно двоx команд по 10 осіб.

«На сьогодні можна констатувати, що в Україні немає аналогічних тренінгових кіберцентрів, в світі налічується близько 20 платформ цього виробника (з них 6 –  у США), тому разом із закупівлею програмно-апаратного комплексу інструкторами компанії-виробника проведено підготовку адміністраторів та інструкторів, які можуть навчати інших», – повідомив Валентин Петров.  

Також урядовці та народні депутати ознайомились з роботою Національної телекомунікаційної мережі – спеціалізованої платформи для функціонування загальнодержавних та відомчих систем управління, автоматизації та зв’язку, головним завданням якої є забезпечення надійного управління державою в кризових ситуаціях.

Національна телекомунікаційна мережа складається з оптичного, супутникового, мобілізаційного та радіосегментів транспортної платформи та мультисервісної платформи, що в свою чергу дозволить об’єднати державну систему урядового зв’язку, національну систему конфіденційного зв’язку, інформаційно-телекомунікаційні системи державних органів, а також систему кіберзахисту через єдиний центр управління телекомунікаційними мережами.

«НТМ розгортається по всій території України та має об’єднати понад 1400 вузлів та станцій зв’язку транспортної платформи НТМ, – сказав Голова Держспецзв’язку, підкресливши, що загалом до платформи вже підключено 63 органи державної влади. 

Присутнім було також продемонстровано створений Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України захищений дата-центр для резервного збереження інформації і відомостей державних електронних інформаційних ресурсів та їх кіберзахисту. 

Це цікаво:   Vodafone Україна та Благодійний фонд «Центр соціальних проектів майбутнього» запустили короткий номер 88099 для збору благодійних внесків на забезпечення медичним обладнанням військових госпіталів

Крім того, гості оглянули нові зразки засобів польового урядового зв’язку. Нові польові комплексні апаратні є новітньою вітчизняною розробкою, вони призначені для забезпечення абонентів урядового зв’язку захищеними телекомунікаційними послугами з непідготовлених місць, вони за багатьма параметрами перевершують старі зразки, що наразі знімаються з озброєння.


Новини IT » Прес-релізи » Віце-прем’єр-міністр–міністр цифрової трансформації України та народні депутати відвідали об’єкти Держспецзв’язку

Опубліковано


Останні новини IT: