Суд зобов’язав АМКУ розглянути заяву щодо ознак зловживання монопольним становищем у діях провідних медіагруп

Суд зобов’язав АМКУ розглянути заяву щодо ознак зловживання монопольним становищем у діях провідних медіагруп

ІнАУ в минулому році направляла звернення до органів влади щодо ознак картельної змови у діях 4-х провідних медіагруп: див. Лист № 66/1-5 від 26.03.2021 щодо неправомірних дій медіагруп, які можуть нести загрозу інформаційній безпеці. Йшлося про пакетний продаж програм і одночасне розірвання медіагрупами «1+1 Media», «Медіа Група Україна», «StarLightMedia», «Inter Media Group» угод про ретрансляцію каналів в кабельних мережах одного з членів ІнАУ – ТОВ «Мережа Ланет». Провайдер вбачав у цих діях медіагруп незаконне втручання у свою господарську діяльність.

ІнАУ впевнена, що медіагрупи, не вдаючись до цивілізованого та законного способу врегулювання спорів і використовуючи своє домінуюче становище на ринку, вдались до «шантажу», розуміючи залежність провайдера програмної послуги від медіагруп та своїх абонентів і сподіваючись таким чином «врегулювати» ситуацію на свою користь.

Крапки над «і» щодо наявності або відсутності порушень у діях медіагруп мав поставити Антимонопольний комітет України (АМКУ), якому «Мережа Ланет» направила відповідну заяву. У заяві зазначалось, що провідні вітчизняні медіагрупи:

  • узгоджено запровадили пакетний продаж популярних і непопулярних програм;
  • координують свої дії між собою, одночасного розриваючи в односторонньому порядку договори з деякими провайдерами; 
  • зловживають колективною монополією, висуваючи провайдерам вимогу щодо вартості тарифного пакету для абонентів.

Член ІнАУ просив АМКУ провести відповідне дослідження, за результатами якого:

  • визнати вчинення медіагрупами порушення законодавства та накласти на них штрафи; 
  • зобов’язати медіагрупи не здійснювати пакетний продаж програм і погоджувати з АМКУ положення ліцензійних договорів. 

Але АМКУ у розгяді заяви відмовив, що змусило члена ІнАУ звернутись до суду. 

Підсумком розгляду стало Рішення Господарського суду Києва від 21.12.2021 у справі №910/13222/21: 

  • позовні вимоги члена «Мережі Ланет» до АМКУ повністю задовільнити;
  • рішення АМКУ про відмову в розгляді заяви «Мережі Ланет» щодо порушення законодавства медіагрупами визнати протиправним і скасувати;
  • зобов’язати АМКУ розглянути заяву «Мережі Ланет» щодо порушення законодавства у вигляді зловживання монопольним становищем медіагрупами «1+1 Media», «Медіа Група Україна», «StarLightMedia» та «Inter Media Group»;
  • стягнути з АМКУ на користь «Мережі Ланет» судовий збір.
Це цікаво:   Vodafone запустив ініціативу «Тримай WiFi», щоб усі могли бути на зв’язку

Отже, поки що йдеться не про визнання порушення законодавства медіагрупами, а про зобов’язання АМКУ провести відповідне розслідування. Галузь сподівається на неупереджене розслідування цієї справи Антимонопольним комітетом. 

Зазначимо, що адвокатував інтереси члена ІнАУ ТОВ «Мережа Ланет» у суді інший член ІнАУ – Юридична фірма «Дешунін і Партнери».


Новини IT » Прес-релізи » Суд зобов’язав АМКУ розглянути заяву щодо ознак зловживання монопольним становищем у діях провідних медіагруп

Опубліковано


Останні новини IT: