Сегмент рішень безперебійного живлення в умовах війни в Україні: розвиток, тенденції та виклики – Ярослав Степаненко, менеджер з маркетингу компанії EATON Україна

Сегмент рішень безперебійного живлення в умовах війни в Україні: розвиток, тенденції та виклики – Ярослав Степаненко, менеджер з маркетингу компанії EATON Україна

Протягом 2022-2023 років тема електроенергії була і наразі залишається однією з ключових для України. Адже за цей час наша держава переживала масовані ворожі обстріли інфраструктури, блекаути, проблеми зі світлом, водою та зв’язком. Держава, бізнес та кожен окремий громадянин почали підлаштовуватися під поточні умови та намагалися мінімізувати вплив відключень на роботу та повсякденне життя: купувати генератори, джерела безперебійного живлення (ДБЖ), відвідувати пункти незламності тощо. Цілком зрозуміло, що попит на ДБЖ за цей час пережив безпрецедентний сплеск. 

Детальніше про те, як на ситуацію в країні відреагував ринок рішень безперебійного живлення розповів  Ярослав Степаненко, менеджер з маркетингу компанії EATON Україна.

Ярослав Степаненко, менеджер з маркетингу компанії EATON Україна

Як представництво Eaton в Україні, компанії, яка спеціалізується на рішеннях в тому числі для безперебійного живлення, ми помітили достатньо серйозні зміни на ринку. Особливо, коли почалися проблеми з електропостачанням. Був дуже різкий і об’ємний стрибок зацікавленості з вересня. До звичних замовлень телекомунікаційних компаній, офісів додалися замовлення для зниження впливу відключень на повсякденне життя. 

У сегменті звичайних однофазних ДБЖ найбільший попит мали найдешевші моделі 5E, 3S, 3S Mini, 5SC для того, щоб живити інтернет-обладнання у приватних оселях. Щодо проєктів якіснішого живлення, наприклад, для серверів динаміка просто збереглася – стрибка не відбулося. 

Найголовніша тенденція, яка визначала динаміку – наявність. Адже через труднощі імпорту та брак компонентів увесь об’єм товарів, який було завезено в Україну, можна продати досить швидко, але постійно виникають складнощі із подальшим постачанням.

Клієнтська база щодо однофазного живлення не змінилася. Ми працюємо з тими ж дистриб’юторами та партнерами, що і до війни. По трифазних проєктах у промисловості – раніше переважно це була харчова галузь, а зараз майже усі промислові компанії намагаються встановлювати трифазне ДБЖ. 

Це цікаво:   Перший у світі бездротовий прозорий OLED-телевізор переосмислює враження від екрану

Цього року динаміку точно ми прогнозувати не можемо, тому що все залежить від єдиного фактора – війни. Якщо ситуація не зміниться, то очікувати зросту або стрибків не варто. Адже ті, хто потребував встановлення ДБЖ, мав можливість та бюджет, вже зробили це. Таким чином ринок повернеться до ситуації літа 2022 року на ринку однофазних рішень. 

З трифазними все складніше, тому що починають відкриватися нові підприємства, які потребуватимуть ДБЖ. Тому ми очікуємо, що попит на проєктні рішення залишиться на доволі високому рівні, який був у блекаут. 

Найбільший виклик з початку війни для нашої компанії – це безпека співробітників та партнерів компанії. По-друге, логістика – раніше ми робили дуже об’ємну дистрибуцію з використанням багатьох складів, а зараз це робити стало набагато складніше. Третій значний виклик – виробництво ДБЖ. У світі зберігається дефіцит напівпровідників, а ще свинцю, літію та інших металів, що призводить до недостатнього виробництва. Тому ми не можемо виготовити весь об’єм, який у нас запитують дистриб’ютори. 

Але проблема вирішується. Ми оптимізуємо склади, детально аналізуємо, намагаємося актуально підходити до потужностей та моделей популярних на ринку. Ставимо у пріоритет першочергове постачання для лікарень, сфери оборони країни та інших критичних потреб. Переконані, що подолаємо всі виклики нашою працьовитістю та бажанням допомогти державі у складний час. 


Новини IT » Технології » Сегмент рішень безперебійного живлення в умовах війни в Україні: розвиток, тенденції та виклики – Ярослав Степаненко, менеджер з маркетингу компанії EATON Україна

Опубліковано


Останні новини IT: