Huawei: спрощення і конвергенція 5G забезпечують успіх у повносервісному бізнесі операторів

Huawei: спрощення і конвергенція 5G забезпечують успіх у повносервісному бізнесі операторів

[Шеньчжень, Китай, 20 травня 2020 року] На Глобальному аналітичному саміті Huawei 2020 (HAS 2020) Гань Бінь (Gan Bin), віце-президент напряму лінійки продуктів для бездротових мереж Huawei, виступив із ключовою промовою на тему «Спрощення та конвергенція сприяють успіху 5G-бізнесу» (Simplification and Convergence Empower 5G Business Success). Гань Бінь детально зупинився на важливості спрощених конвергентних 5G-мереж для відповідності трьом тенденціям, що домінують у 5G-галузі.

https://www-file.huawei.com/-/media/CORPORATE/Images/news4/2020/Q2/20205193.jpg?la=en
Гань Бінь (Gan Bin), віце-президент напряму лінійки продуктів для бездротових мереж Huawei, виступає на саміті з 5G

Тренд 1. Від масштабованого розгортання на основі TDD до координованого розгортання TDD+FDD

Під час першої хвилі глобального розгортання 5G-мереж Massive MIMO, що переважно використовують TDD-спектр, стали стандартною практикою. Тільки в Китаї було побудовано 200 000 таких точок, і очікується, що до кінця 2020 року їхня кількість досягне 800 000 у понад 340 містах. Speedtest повідомляє про десятикратне поліпшення швидкості передачі даних 5G-мережами порівняно з 4G-мережами. Крім того, системи Massive MIMO, що використовують TDD 3,5 ГГц, суміщені з наявними 4G-мережами, щоб забезпечити задовільне покриття як на вулиці, так і у приміщеннях.

У той час як технології TDD від початку обмежені в покритті у висхідній лінії зв’язку і користувацькому досвіді, FDD забезпечує збалансовану передачу за висхідною та низхідною лінією зв’язку. FDD гарантує краще всебічне покриття в приміщеннях і дозволяє операторам швидко розгорнути 5G, використовуючи наявні ресурси. Для деяких європейських країн, де введення 5G є обов’язковим, конвергенція TDD і FDD може забезпечити кращий користувацький досвід і покриття, особливо за висхідною лінією зв’язку. Ця конвергенція також відповідатиме високим вимогам до пропускної спроможності у висхідній лінії зв’язку для B2B-додатків.

Тренд 2. Від B2C і B2H до всебічного розвитку B2C, B2H і B2B 

В основу нинішніх комерційних 5G-мереж здебільшого покладені послуги B2C і B2H, що далеко не достатньо для досягнення кінцевої мети додатків B2B, які передбачають діджиталізацію всієї галузі. Для забезпечення додатків eMBB (вдосконаленого мобільного широкосмугового зв’язку) в галузі тепер досить 5G-мереж. Наприклад, що стосується «розумної охорони здоров’я» — в Китайсько-японській Лікарні Дружби на базі 5G проводяться телеконсультації за допомогою HD-відео, а Друга університетська лікарня в Західному Китаї на базі 5G реалізувала відвідування відділень інтенсивної терапії та обходи мобільних палат. Понад 300 лікарень у Китаї отримали покриття 5G.

Це цікаво:   Обрано дизайн марки до 30-річчя мобільного зв’язку в Україні

Крім того, досліджується промислове застосування, що вимагає малої затримки і високої надійності на основі наднадійного зв’язку з малою затримкою (URLLC). У таких сферах, як порти, виробництво, технологія V2X (Vehicle-to-everything) і мережі електроживлення, також обговорюються і здійснюються відповідні стандарти, технічні перевірки та промислова інкубація. Таке застосування напевно чекає комерційне впровадження, бо можливості 5G додатково підтримують URLLC.

Тренд 3. Зниження операційних витрат веде до успіху 5G-бізнесу

В епоху 5G експлуатаційні витрати повинні бути комплексно скорочені, тому що співіснування декількох технологій радіодоступу і смуг частот неминуче. З одного боку, поетапна відмова від мереж 2G і 3G (у всьому світі 17 мереж уже виведено з експлуатації, 12 — будуть виводити) істотно допоможе операторам скоротити операційні витрати. З іншого боку, спрощене розгортання заощаджує витрати на розгортання точок для операторів. Крім того, багатосмугова координація з безліччю одночасно використовуваних радіотехнологій доступу (multi-RAT) поліпшує експлуатацію та обслуговування мережі, а також ефективність використання електроенергії.

Як Huawei допоможе операторам домогтися успіху в 5G-бізнесі у всіх сценаріях обслуговування, створюючи спрощені мережі 5G, що забезпечують багатосмугову координацію і чудовий користувацький досвід при безперервному скороченні операційних витрат, пояснює Гань Бінь.

Конвергенція забезпечує спрощене розгортання та якісну безперервну роботу 5G 

При створенні 5G-мережі з самого початку необхідно враховувати як пропускну здатність, так і покриття, щоб забезпечити постійну взаємодію з користувачем. Макробазові станції є ключовим елементом 5G-мережі та покриття. Точки на щоглах заповнюють прогалини в покритті в зонах, де розміщення точок викликає труднощі. Мікробазові станції забезпечують оптимальний досвід для користувачів у зонах високої цінності.

Кількість технологій, смуг частот і модулів доступу, що зростає, ставить глобальних операторів перед все більш складними завданнями, щоб знайти достатньо місця для установки антени. Для макроточок Blade AAU Huawei забезпечує високий рівень інтеграції між TDD Massive MIMO AAU і пасивними антенами FDD в одному корпусі. Це дозволяє спростити розгортання TDD+FDD за рахунок використання наявних щогл, що допомагає скоротити час розгортання на 85%. Для точок на щоглах конвергентні рішення Easy Macro 3.0 і Book RRU 3.0 TDD+FDD забезпечують одноразове розгортання для заповнення 4G- і 5G-прогалин у покритті, а також дозволяють смугам FDD забезпечувати прив’язку TDD у неавтономній архітектурі мережі (NSA). Це сприяє плавному переходу до 5G на смугах FDD завдяки оновленню програмного забезпечення. Що стосується мікробазових станцій для покриття всередині приміщень, рішення LampSite також підтримує конвергенцію TDD+FDD, що дозволяє операторам значно поліпшити досвід користувачів у зонах високої цінності за рахунок одноразового розгортання мережі.

Це цікаво:   Vodafone та YouTube відновлюють співпрацю

Колаборація безлічі частотних діапазонів розширює можливості галузевого застосування 5G завдяки значно поліпшеному користувацькому досвіду і покриттю у висхідній лінії зв’язку

Крім основних смуг TDD, смуги FDD, що нижчі за 3ГГц, дозволяють 5G-мережам швидко забезпечувати покриття в деяких країнах. Розгортання 5G на новому спектрі FDD є ефективним підходом, що дає змогу значно поліпшити спектральну ефективність і досвід користувача. Для 5G-мереж на наявному спектрі FDD розподіл динамічного діапазону (DSS) забезпечує динамічний розподіл ресурсів спектра між LTE і 5G-сервісами на мілісекундному рівні. Це сприяє максимізації спектральної ефективності. Рішення Huawei для розподілу динамічного діапазону (DSS) було комерційно перевірено і розгорнуто в Європі до листопада 2019 року.

Технологія Super Uplink дозволяє спектру у висхідній лінії FDD доповнювати смуги TDD. Це дає змогу координувати спектр TDD і FDD, покращуючи можливості висхідної лінії зв’язку і зменшуючи затримку передачі. Крім того, розгортання тільки за висхідною лінією зв’язку може бути впроваджено для подальшого поліпшення продуктивності висхідної лінії. У комерційних мережах з TDD, доповненою спектром висхідної лінії FDD, технологія Super Uplink покращує користувацький досвід у висхідній лінії у чотири рази. Промисловий ланцюжок Super Uplink стає все більш сформованим — від чипа, модуля до термінала, прискорюючи розвиток мережі.

З огляду на галузеві додатки, що постійно змінюються, і високі вимоги до користувацького досвіду у висхідній лінії зв’язку, індустрія вивчає і перевіряє розгортання тільки висхідної лінії зв’язку на багатосмуговому спектрі, а саме з пропускною спроможністю 100 МГц. Завдяки широкосмуговому спектру повністю висхідної лінії у подальшому доповненої TDD 5G досягне пікової швидкості висхідної лінії зв’язку у понад 1 Гбіт/с, підтримуючи майбутні дослідження в галузі та комерційні впровадження.

Конвергентна архітектура забезпечує повний спектр послуг з розробки й успіх у повносервісному 5G-бізнесі

SA (автономна архітектура мережі) зазвичай розглядається як цільова архітектура 5G-мереж. Подвійний стек NSA і SA відкриває одночасний доступ до терміналів NSA і SA, дозволяючи операторам економічно ефективно розробляти повносервісні можливості, що охоплюють сценарії B2C, B2H і B2B. Для послуг B2C і B2H привілейований доступ до NSA-мереж надасть користувачам преміальний досвід використання 5G. Подвійне підключення NSA гарантує, що такий преміальний досвід використання 5G буде повсюдним. Для послуг B2B привілейований доступ до SA-мереж дозволить галузям вивчати і комерційно розгортати промислові додатки.

Це цікаво:   «Хуавей Україна» навчає інструкторів для фірмової Академії інформаційно-комунікаційних технологій

SA також важлива для мережевого сегментування 5G. E2E-сегментування включає мережі радіодоступу, базову мережу, транспортну мережу і термінали. Воно підтримує автоматичну генерацію, управління і роботу мережевих сегментів, дозволяючи операторам задовольнити диференційовані промислові вимоги на тій же інфраструктурі. В результаті всі B2C-, B2H- і B2B-розробки можуть бути реалізовані в одній 5G-мережі, щоб сприяти промисловій цифровізації.

Оскільки можливості мережі продовжують поліпшуватися, її сегментування повністю розкриває свій потенціал. Сьогодні бездротові мережі вже надають eMBB-сегментам високоякісні відеосервіси з надвисокою чіткістю, забезпечуючи оптимальний досвід використання eMBB. До 2021 року очікується поява URLLC-сегментів для розширення можливостей інтелектуального порту, інтелектуального виробництва та інтелектуальних електромереж. Завдяки подальшому розвитку бездротових мереж з низькою затримкою і високою надійністю будуть підтримуватися і сегменти інтернету транспортних засобів (IoV).

Інтелектуальні мережі на базі штучного інтелекту постійно покращують ефективність і скорочують операційні витрати

Крім технологічних і продуктових інновацій, координація мережі на базі штучного інтелекту забезпечує підвищення енергоефективності та скорочує витрати на експлуатацію та техобслуговування, що дозволяє значно зменшити операційні витрати.

Інноваційна обробка й алгоритми, а також передові апаратні матеріали і технології розсіювання тепла дозволяють 5G-мережам досягти енергоефективності, що в 50 разів вища порівняно з 4G. Координоване енергозбереження на базі штучного інтелекту відповідає різним вимогам обслуговування в різних сценаріях. Для цього використовуються технології координованого відключення на рівні символів, каналів, які несуть між декількома мережами радіодоступу та смугами для поліпшення енергозбереження на рівні мережі без шкоди для ключових індикаторів продуктивності мережі. В кінцевому підсумку 5G буде в 100 разів енергоефективніша порівняно з 4G.

Гань Бінь підсумував: «Тільки конвергенція і спрощення мереж може забезпечити успіх повносервісного бізнесу в еру 5G. Huawei працює разом з партнерами, щоб втілити це в життя».


Новини IT » Прес-релізи » Huawei: спрощення і конвергенція 5G забезпечують успіх у повносервісному бізнесі операторів

Опубліковано


Останні новини IT: