Tet відкриває новий ЦОД і планує нарощувати бізнес даних на 15% за рік

Tet відкриває новий ЦОД і планує нарощувати бізнес даних на 15% за рік

Завдяки стрімкому розвитку ринку дата-центрів і хмарних послуг латвійський IT-інтегратор Tet (раніше Lattelecom) відкрив новий, вже шостий центр обробки даних (ЦОД), інвестувавши в будівництво 1,4 млн євро і розширивши потужність своїх ЦОД ще на 60 стійок.

В останні роки значно зріс попит на послуги ЦОД, а ринкові прогнози свідчать про те, що ці тенденції збережуться. Згідно з прогнозом Gartner, найзатребуваніші у світі хмарні послуги IaaS (Infrastructure as a Service) цього року зростуть на 27%. Уже зараз Tet експортує 75% своїх послуг ЦОД, і найближчими роками планує збільшувати оборот бізнесу дата-центрів у середньому на 15% за рік.

Один з головних експортних ринків Tet — це Україна, в якій підприємство вже протягом декількох років перебуває серед провідних гравців ринку ЦОД, конкуруючи з глобальними компаніями. «У 2020 році частка Tet на українському ринку склала 8%. Одна з причин, чому у нас склалася продуктивна та успішна співпраця з Україною — це і підтримка посольства Латвії в Україні», — каже Улдіс Татарчук, головний виконавчий директор і голова правління Tet.

Головний виконавчий директор і голова правління Tet Улдіс Татарчук

«За останні 10 років галузь ІКТ стала однією з топових експортних галузей у Латвії, і, безсумнівно, це одна зі сфер, що зростає значними темпами у країні. Активно розвивається і напрям ЦОД. Про це свідчить зростання застосування хмарних сервісів — з 2018 року число латвійських підприємців, які використовують хмарні технології, зросло майже вдвічі, до 45%», — розповідає голова правління Tet.

«Частка Tet на ринку дата-центрів у Латвії становить 30%, і ми є найвпізнаванішим постачальником послуг ЦОД. Окрім того, три чверті цих послуг ми експортуємо», — продовжує Улдіс Татарчук.

Експортний оборот групи Tet за першу половину 2021-го зріс на 46% порівняно з відповідним періодом минулого року, досягнувши 1/5 частини від загального обороту. Інтегровані IT-рішення, зокрема й послуги розміщення даних у ЦОД та хмарі — це один із найважливіших напрямів експорту Tet.

Це цікаво:   Headway увійшов до 50 найкращих стартапів Європи з потенціалом стати «єдинорогом» за два роки

«Експорт Латвії за перші пів року виріс на 20% порівняно з минулим роком, і це заслуга зокрема й Tet. Хочу подякувати підприємству за те, що йому вдається не просто зберігати стабільні позиції на ринку обробки даних, а й успішно конкурувати з такими глобальними гравцями, як Microsoft і Amazon», — поділився Яніс Вітенбергс, міністр економіки Латвійської Республіки, на відкритті нового дата-центру Tet.

Головний виконавчий директор і голова правління Tet Улдіс Татарчук та міністр економіки Латвійської Республіки Яніс Вітенбергс на відкритті нового дата-центру Tet

«У відносинах Латвії та України останніми роками спостерігається відмінна позитивна динаміка. Плідно працює Міжурядова комісія, яку очолюють міністр економіки, представництво Латвійської агенції інвестицій та розвитку (ЛАІР) в Україні, а також компанія Tet. Між Латвією та Україною діє активне авіасполучення, українські студенти одні з найбільш широко представлених закордонних студентів у Латвії, а за прогнозами ЛАІР експорт Латвії в Україну до кінця року зросте на 10%. Сподіваюся, що цей показник буде ще вищим», — підкреслив Юріс Пойканс, Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні.

Перший ЦОД з 20 стійками Tet відкрив у 2000 році на вулиці Келдиша в Ризі. Наразі в 6 дата-центрах Tet доступні вже 400 стійок. «Попит на розміщення даних зростає — щороку в середньому заповнюється 25-30 стійок у дата-центрах Tet. Наразі використовуються вже 2/3 усіх потужностей, а в сертифікованому TIER III дата-центрі Dattum — усі 87%. Прогнозуємо, що оборот бізнесу ЦОД компанії Tet зростатиме в середньому на 15% за рік, і вже зараз плануємо подальший розвиток», — резюмував У. Татарчук.


Новини IT » IT Бізнес » Tet відкриває новий ЦОД і планує нарощувати бізнес даних на 15% за рік

Опубліковано


Останні новини IT: