Стрімко зростає попит на хмарні послуги

Стрімко зростає попит на хмарні послуги

Завдяки стрімкому збільшенню попиту на хмарні послуги оборот платформи Tet Cloud IT-інтегратора Tet зріс на 19% порівняно з попереднім роком. Бізнес ЦОД — як розміщення обладнання в дата-центрах, так і хмарні послуги на найбільшому експортному ринку, в Україні, зріс на 11%. На домашньому ринку в Латвії — на 7%. Разом із цим збільшилися навантаження на ЦОД та вимоги до їхньої працездатності.

Минулого року оборот компанії Tet досяг найвищого за всю історію групи показника в 253,3 млн євро, що на 14% вище, ніж у 2020 році. Зростання обороту обумовлене зростанням сфери роздрібної торгівлі та послуг дата-центрів, а також збільшенням експорту. Майже 36 млн євро було інвестовано в удосконалення, розвиток і забезпечення доступу до послуг, а також у розробку нових рішень. Такі масштабні інвестиції на 12% перевищують попередні показники.

У 2021 році споживання інтернету в Латвії зросло на 14%, і найближчими роками очікується аналогічне зростання, тому компанія Tet інвестувала значні кошти в модернізацію та розвиток своєї основної мережі, а також у вдосконалення поточних і майбутніх послуг. Tet продовжив розгортання оптичної мережі, а також модернізацію інфраструктури основної інтернет-мережі Латвії і систем міжнародної передачі даних. Восени компанія Tet запровадила фіксований оптичний інтернет у 10 Гбіт/с для дому. Для оптимізації потоків трафіку та захисту від кібератак через Литву та Польщу було побудовано нове з’єднання у 100 Гбіт/с із центром обробки даних у Франкфурті. Оскільки попит на хмарні рішення зростає, у 2021 році в експлуатацію було введено новий центр обробки даних Tet, а також розпочато розширення хмарної платформи.

«Попит на хмари зростає вже протягом кількох останніх років, особливо з початком пандемії. Проте причини зростання минулого року пов’язані ще й із кризою у виробництві та доставці напівпровідників у всьому світі. У 2021 році підприємствам доводилося чекати обладнання від 2 до 4 місяців, але розширення інфраструктури для продовження бізнесу вимагалося набагато швидше. Це спонукало підприємства, які традиційно зберігали дані у приватних хмарах у себе, передати, принаймні частково, свої дані та ІТ-інфраструктуру аутсорсинговим компаніям, у публічні хмари. Тому одним із найбільш затребуваних способів обробки та зберігання даних зараз є гібридна хмара», — розповідає Маріс Сперга, директор з розвитку бізнесу дата-центрів Tet.

Це цікаво:   Кристали в метавсесвіті для порятунку життів. SoftServe створив інтерактивну платформу для збору пожертв на допомогу Україні

Наслідуючи тенденції попередніх років, у 2021 році Tet відкрив уже шостий ЦОД, збільшивши свої потужності ще на 60 стійок. «Tet експортує 75% послуг ЦОД, і Україна залишається одним із наших головних експортних ринків. 2021 року наш бізнес зріс на 11%. Це означає, що ми зростаємо разом із ринком», — уточнює М. Сперга, додаючи, що минулого року Tet зберіг частку українського ринку ЦОД у 8%.

Основна тенденція у сфері обробки та зберігання даних цього року буде пов’язана зі здатністю постачальників краще забезпечити безперервність і гнучкість роботи. «У зв’язку з віддаленою роботою, мінливим бізнес-середовищем і розквітом електронної комерції підприємствам потрібна надійна ІТ-інфраструктура, яка працює без простоїв та збоїв. Тому постачальники послуг повинні зважати на підвищений тиск із боку клієнтів і додаткові витрати для надання більш потужної інфраструктури», — пояснює М. Сперга.

Відмовостійкість гарантує високу продуктивність технічної системи навіть при відмові одного з її компонентів. У разі простоїв може значно знизитися ефективність роботи компанії і, отже, її прибутковість. Тому попит на високу відмовостійкість IT-інфраструктури зростатиме.

Ще одна важлива тенденція — запровадження «зеленого курсу», що також означає підвищення енергоефективності дата-центрів. За останні 10 років енергоефективність дата-центрів значно підвищилася.

«Якщо у 2011 році середній світовий рівень PUE у дата-центрах становив 1,98, то у 2021 році цей показник знизився до 1,57. Це означає, що дата-центри стали на 25% енергоефективнішими. У дата-центрах Tet цей показник становить від 1,35 до 1,6. Ці процеси, безумовно, триватимуть, оскільки постачальники послуг шукають різні способи зниження впливу технологічних будівель на довкілля та скорочення загального споживання електроенергії», — говорить Маріс Сперга.

Дбайливе ставлення до природних ресурсів, використання альтернативних джерел енергії, скорочення відходів та викидів СО2 стануть основами сталого розвитку ЦОД. «Озеленення» дата-центрів буде таким же важливим показником їхньої ефективності, як і безпека.

Це цікаво:   Перспективи розвитку ІТ галузі у 2024 році

Нагадаємо, що Tet працює в Україні з 2014 року, а також є найбільшим постачальником послуг дата-центрів на домашньому ринку в Латвії — компанії належить частка у 30%. Tet має шість дата-центрів, один з яких — Dattum — є єдиним у Латвії сертифікованим за стандартом TIERIII та одним із найбезпечніших у Європі.


Новини IT » IT Бізнес » Стрімко зростає попит на хмарні послуги

Опубліковано


Останні новини IT: