Як центри обробки даних можуть допомогти збалансувати енергомережу

Як центри обробки даних можуть допомогти збалансувати енергомережу

Індустрія центрів обробки даних (ЦОД) перебуває під безпрецедентним тиском щодо оптимізації споживання енергії.

Коли бізнес переживає цифрову трансформацію, відбувається різке зростання даних. Прогнозується, що обсяг усіх даних, створених і споживаних у всьому світі досягне 175 зетабайт до 2030 року. У результаті очікується, що до того часу кількість електроенергії, необхідної для керування ними, збільшиться на 400%. Цей факт викликає занепокоєння, особливо, враховуючи, що на дата-центри уже припадає 3% світового споживання електроенергії. І ситуація також ускладнилася різким зростанням цін.

Для розв’язання цих проблем потрібно більше відновлюваних джерел енергії. За оцінками Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), до 2050 року 90% електроенергії у світі може і має вироблятися з альтернативних джерел. Враховуючи їхній великий вуглецевий слід, центри обробки даних повинні стати лідерами в енергетичному переході.

Вони не тільки можуть зменшити свій вплив на навколишнє середовище, але й мають можливість підвищити стійкість своєї власної енергетичної мережі та оптимізувати продуктивність мережі, від якої вони отримують енергію.

Дата-центри та енергія: поточна ситуація

Власники ЦОД усвідомлюють важливість розв’язання проблем галузі. Відповідаючи на питання про досягнення цілей сталого розвитку та енергетичного переходу, половина респондентів у нещодавньому дослідженні S&P Global Market Intelligence на замовлення компанії Eaton, зазначили, що потреба у збільшенні використання відновлюваних джерел енергії є пріоритетом, 47% посилалися на покращення зберігання енергії, а третина (34%) вважають, що важливо перетворити управління енергією з витрат на джерело доходу.

Проте приблизно 38% припустили, що оптимізація їх споживання енергії є проблемою, і 37% зазначили те ж саме для досягнення цілей сталого розвитку. Але центри обробки даних уже мають багато послуг у межах наявної інфраструктури систем необмеженого живлення, які вони можуть запропонувати для цього.

Це цікаво:   SoftServe розроблятиме технології для будівництва на Місяці в межах проєкту, який фінансує NASA

При обмеженні частоти, наприклад, резерви активної потужності автоматично контролюються на основі відхилень у частоті мережі, тоді як диспетчеризована потужність передбачає джерела електроенергії, які можуть бути запрограмовані на вимогу операторів електромережі. Інша альтернатива, ДБЖ зі швидкою частотною характеристикою (FFR), дозволить системі резервного живлення центру обробки даних забезпечувати допоміжні послуги з енергопостачання в мережу, коли це необхідно, без зниження цілісності або продуктивності.

Допомагаючи забезпечити все більш важливе мережеве інтерактивне постачання, використання наявних активів у такий спосіб не тільки покращить екологічні облікові дані дата-центрів, але, уникаючи необхідності інвестувати в гнучкі системи зберігання, зменшить капітальні витрати.

Ключ до збалансування енергомережі та цінність дата-центрів

Триває робота над впровадженням технологій, необхідних для підтримки цих можливостей.

Банки літій-іонних батарей, підключених до ДБЖ у центрі обробки даних Microsoft у Дубліні, наприклад, зазвичай використовуються для забезпечення резервного живлення у разі збою. Однак ці батареї були сертифіковані, протестовані та схвалені для підключення до мережі, щоб допомогти операторам забезпечувати безперебійне обслуговування, якщо попит перевищить подачу від джерел відновлюваної енергії, таких як вітер, сонце та море. Microsoft описує цей сервіс як «спосіб розблокувати цінність центру обробки даних».

І це ключ. Віддаючи енергію назад до системи, дата-центри стають значно більш цінними – для власників, клієнтів, операторів електромереж і для довкілля.


Новини IT » IT Бізнес » Як центри обробки даних можуть допомогти збалансувати енергомережу

Опубліковано


Останні новини IT: