Як коронавірус змінив доходи фрілансерів в Україні та світі

Як коронавірус змінив доходи фрілансерів в Україні та світі

Компанія Payoneer підготувала глобальний звіт про стан ринку фрілансу в Україні та світі, який опинився під впливом коронавірусу. Для дослідження було опитано більше 1000 фрілансерів з більш ніж 100 країн.

Поширення COVID-19 негативно позначилося на світовій економіці. У той же час ситуація з ринком фрілансу залишається відносно стабільною. Так, 40% опитаних фрілансерів вважають, що попит на їхні послуги залишився незмінним або навіть збільшився. При цьому 32% заявили, що в світлі поширення коронавірусу кількість нових замовлень значно знизилася. Експерти вважають, що така ситуація на ринку є короткостроковою та безпосередньо залежить від пандемії.

При цьому попит на послуги українських фрілансерів залишається високим, зважаючи на їх цінність, як фахівців, на глобальному ринку. Україна сьогодні вважається одним з найбільш швидкозростаючих аутсорсингових центрів світу.

За даними Payoneer, 53% фрілансерів, які працюють з клієнтами з Північної Америки і Європи, повідомили про значне зниження попиту. В Азії та Австралії попит на послуги фрілансерів скоротився трохи менше: про його падіння повідомляють 45% опитаних.

Ситуація з ринком фрілансу в Україні

При цьому українські фрілансери відчули менший вплив від пандемії, ніж їх закордонні колеги. 56% українських фрілансерів повідомили, що попит з боку їх клієнтів з Північної Америки або збільшився, або залишився на попередньому рівні; а 50% заявили, що кількість замовлень з Європи взагалі не знизилася.

На думку регіонального менеджера CEE регіону Payoneer Михайла Дейнеги, попит на українських фрілансерів пов’язаний з їх високою експертизою і відносно невисокими рейтами: «Наші фахівці довели, що можуть на рівних конкурувати з постачальниками послуг з усього світу. Вітчизняні ІТ-аутсорсингові компанії, звичайно, відчувають вплив кризи, але менше за інших, завдяки високій якості і більш доступним цінам».

Це цікаво:   Монополізація телеком-ринку відкладається

Як змінився глобальний дохід фрілансерів

За даними Payoneer, погодинні ставки фрілансерів по всьому світу залишаються стабільними, незважаючи на кризу. Майже три чверті опитаних говорять, що їх погодинна ставка залишилася незмінною протягом усього цього періоду. Вони впевнені, що вартість їх послуг в нинішніх умовах є актуальною. Так, за станом на лютий 2020 року, середньомісячна погодинна ставка фрілансерів склала 21 $ за годину, що перевищує середню ставку в 2018 році на 2 $. І тільки 23% – знизили свої прайси.

Керівники і менеджери команд фрілансерів продемонстрували реальну стійкість у захисті своїх співробітників і субпідрядників. 74% з них відповіли, що не скорочують кількість фрілансерів в команді; 83% заявили, що зберегли ставки такими ж або навіть збільшили. Незмінним також залишився пріоритетний шлях, за допомогою якого фрілансери отримують свої грошові надходження. Більшість з них використовують платіжні онлайн-платформи.

Дослідження Payoneer говорить про те, що фрілансери по всьому світу налаштовані оптимістично. 53% опитаних очікують, що після того як ситуація з поширенням COVID-19 опиниться під контролем, попит на їхні послуги в порівнянні з тим, який був раніше, збільшиться; ще 21% вважають, що кількість замовлень повернеться до докризового стану. Ці дані дозволяють припустити: ситуація на ринку фрілансу нормалізується після того, як економічні процеси в усьому світі почнуть відновлюватися після пандемії. При цьому українські фрілансери, які менше за інших відчули негативний вплив від пандемії, найближчим часом можуть розраховувати на зростання замовлень і подальший розвиток ринку фрілансу в Україні.

Більше про стан ринку фрілансу під час COVID-19 можна знайти в звіті Payoneer:

https://register.payoneer.com/ua/report-freelancing-during-covid-19/


Новини IT » Інтернет » Як коронавірус змінив доходи фрілансерів в Україні та світі

Опубліковано


Останні новини IT: