Розподільчий пристрій компанії Eaton без вмісту елегазу допомагає операторам мереж зменшити власний вплив на довкілля.

Розподільчий пристрій компанії Eaton без вмісту елегазу допомагає операторам мереж зменшити власний вплив на довкілля.

Image converted using ifftoany

ХЕНГЕЛО, НІДЕРЛАНДИ. Найближчими роками компанія Eaton планує поставити мережевому операторові Stedin тисячі розподільчих пристроїв, у яких не буде використовуватися елегаз. Елегаз – один із найактивніших парникових газів, який і досі широко використовується в електротехнічній галузі для застосування в розподільчих пристроях. У планах компанії Stedin на кілька наступних років передбачено ще більше розширення мережі енергопостачання. Основною частиною розроблення цих планів був пошук партнера, який міг би зробити це розширення максимально безпечним для довкілля. Електроустановки компанії Eaton, що не містять елегазу, допоможуть операторові мереж Stedin зменшити його використання за рік у середньому на 1950 кг.

Кілька років тому Європейська комісія заборонила використовувати елегаз майже в усіх секторах промисловості. Важливим винятком із цієї заборони стала електроенергетика, у якій цей газ ще часто використовується в розподільчих пристроях як ізоляційне середовище. Також елегаз забезпечує швидке гасіння електричної дуги, що виникає під час комутації. З цього погляду елегаз дуже ефективний. Однак він має один значний недолік. Вплив елегазу на довкілля приблизно в 23 500 разів перевищує вплив CO₂. Так, 2017 року викиди елегазу в Європі були еквівалентними до викидів 6,73 млн тонн CO₂, що дорівнює наявності на дорогах протягом року додатково 1,3 млн автомобілів. Тому елегаз надзвичайно шкідливий. Неможливо цілковито уникнути витоків елегазу з розподільчих пристроїв протягом усього строку їх експлуатації. Також елегаз потрапляє в атмосферу під час виробництва розподільчих пристроїв. 2020 року Європейська комісія розгляне використання елегазу в електроенергетиці, що може призвести до цілковитої заборони цього шкідливого парникового газу. Очікується, що в період з 2020 по 2022 рік ринок газонаповнених розподільчих пристроїв щороку зростатиме на 8 відсотків, що призведе до ще більшого використання елегазу.

Компанія Eaton має намір цілковито виключити елегаз із використання, тому розробила розподільчий пристрій Xiria. У розподільчому пристрої Xiria ізолювання забезпечується сухим повітрям замість елегазу, а операції комутації здійснюються з використанням вакуумної камери. Пристрій Xiria може здійснити понад 10 000 комутаційних операцій, що робить його особливо придатним для застосувань, у яких перемикач потрібно використовувати кілька разів на день, наприклад, у складі вітрових і сонячних електростанцій, які виробляють електроенергію з відновлювальних джерел. Пристрої Xiria – це надійна альтернатива, вільна від елегазу, для мережевих операторів, як-от компанія Stedin.

Це цікаво:   Відкриття передсерійного виробництва у Києві: Ajax Systems розширює виробничі потужності

Торік компанія Stedin розпочала процес закупівлі нових розподільчих пристроїв для використання в мережах з напругою до 24 000 В. Компанія вибрала своїм постачальником Eaton. Останні 60 років компанія Eaton є одним із провідних виробників у галузі розробки та впровадження вакуумних і повітряно-ізольованих розподільчих пристроїв, а 2020 року вона відзначила постачання мільйонного комплектного розподільчого пристрою з повітряною ізоляцією. Обидві сторони уклали чотирирічний контракт із можливістю його подовження щонайбільше до восьми років. Компанія Eaton постачатиме розподільчі пристрої Xiria мережевому операторові Stedin, який буде встановлювати їх у власних розподільчих мережах. Розподільчі системи Eaton будуть використовуватися в мережах середньої напруги. Ця угода передбачає постачання від 500 до 800 розподільчих пристроїв на рік. Така кількість становить близько 90 відсотків від щорічної потреби Stedin у розподільчих пристроях середньої напруги. 2019 року компанія Stedin придбала для мереж високої напруги свою першу розподільчу систему, у якій не використовується елегаз. Цю систему виробництва компанії General Electric було встановлено на розподільчій підстанції з напругою 50 000 В, розташованій у місті Міддельхарніс. Компанія Stedin розпочне експлуатацію системи цієї весни. Розподільчі пристрої без умісту елегазу для мереж 50 кВ – це перший такий досвід на території Нідерландів.

«Пристрої Xiria було спроєктовано із застосуванням власної вакуумної технології компанії Eaton, а перший їх вихід на ринок відбувся 2002 року задля усунення проблем безпеки й захисту довкілля. Ми значно випередили всіх свого часу, – згадує Фріц Бесселінг, керівник напряму продажів і розвитку бізнесу в галузі електротехнічних систем і послуг компанії Eaton. – Ми знаємо, що це дуже важливе питання для наших клієнтів. Оскільки через збільшення споживання енергії мережі ЛЕП зростають, дедалі більше операторів шукають шляхи розширення своїх мереж, які були б більш безпечними для довкілля». 

Це цікаво:   Eaton випускає новий блок розподілу живлення Rack PDU G4 для сучасних пріоритетів центрів обробки даних

Девід Петерс, головний технолог компанії Stedin: «Працюючи в компанії Stedin, ми переконані, що найважливіше завдання – провадження діяльності за принципами соціальної та екологічної відповідальності. Там, де це можливо, ми хотіли б зменшити використання елегазу у своїх розподільчих пристроях. Однак вибір альтернатив доволі обмежений, а вартість такого обладнання – висока. Це створює складну ситуацію для мережевих операторів, які хочуть інвестувати в цей напрям, зберігаючи витрати на найнижчому рівні з можливих. Крім того, альтернативні рішення мають бути безпечними й надійними. Вибравши цю систему, ми хочемо продемонструвати, що розподільчі пристрої без елегазу – це певний крок уперед для нашої компанії».


Новини IT » Технології » Розподільчий пристрій компанії Eaton без вмісту елегазу допомагає операторам мереж зменшити власний вплив на довкілля.

Опубліковано


Останні новини IT: