Розвиток інтерактивних ДБЖ у центрах обробки даних: результати дослідження в Європі та Північній Америці

Розвиток інтерактивних ДБЖ у центрах обробки даних: результати дослідження в Європі та Північній Америці

Нещодавній галузевий звіт показує, що ринок центрів обробки даних (ЦОД) готовий до впровадження мережевих інтерактивних джерел безперебійного живлення (ДБЖ) для стимулювання глобальних ініціатив щодо відновлюваної енергетики та сталого розвитку.

Використання відновлюваної енергії стає новою нормою в галузі дата-центрів. Однак інтеграція змінних відновлюваних джерел енергії в більш динамічну електричну мережу пов’язана з новими проблемами та технічними вимогами. 

Основною функцією систем ДБЖ для ЦОД є підвищення надійності шляхом захисту від збоїв в електроживленні. Джерела безперебійного живлення та батареї використовуються лише в разі відключення електроенергії, але вони мають значно ширший спектр застосувань. Прогрес у технології тепер дозволяє їм взаємодіяти з інтелектуальною електричною мережею, тим самим сприяючи створенню більш ефективних і стійких центрів обробки даних.

Мойзес Леві, доктор філософії, старший головний аналітик Відділу фізичної інфраструктури центрів обробки даних в компанії Omdia описує взаємодію ДБЖ із мережею як «інноваційний спосіб для операторів ЦОД отримувати більше з наявних активів». Це може дозволити їм інтегрувати відновлювані джерела у свій портфель, збалансувати пропозицію та попит, збалансувати інвестиції в мережеву інфраструктуру та навіть створити нові джерела доходу.

Тому не дивно, що згідно з нещодавнім звітом (white paper), розробленим компаніями Eaton та Omdia, сьогоднішній ринок центрів обробки даних готовий до впровадження мережевих інтерактивних ДБЖ.

Готовність до інновацій

Офіційний документ «Взаємодія ДБЖ з електричною мережею може дати більше ефективності для центрів обробки даних» базується на результатах опитування 380 кваліфікованих ІТ-керівників у Північній Америці, Великобританії, Ірландії, Західній Європі, скандинавських країнах та Австралії. 

Опитування показує, що 9 із 10 респондентів очікують встановлення мережевих інтерактивних ДБЖ протягом наступних 4 років, а більша частина (54%) очікують взаємодії з цією технологією протягом наступних 2 років. Зокрема, щодо операторів центрів обробки даних і кінцевих користувачів, 12% очікують налагодження взаємодії з мережею протягом року, а 43% – через 1-2 роки. Omdia вважає, що це пов’язано з прогнозованим збільшенням політичних заходів і проєктів, які включають відновлювані джерела та стратегії управління енергією.

Це цікаво:   LG Smart TV пропонує три місяці безкоштовного користування Apple TV+

Рушії та бар’єри

Під час опитування було встановлено, що стійкість є основним рушієм впровадження мережевих інтерактивних ДБЖ. Насправді багато компаній вбачають у цьому конкурентну перевагу. Це відображається в інших ключових факторах: потреба в позиціюванні компанії як першої в технологічних інноваціях, підтримка репутації. Цікаво, однак, що економічні можливості не були названі головним фактором.

Коли мова зайшла про перешкоди для впровадження, на першому місці перебував розряд батареї, за нею йшли капітальні витрати на безперервність бізнесу та проблеми кібербезпеки. 

Прискорення попиту

Найвищий попит на проєкти з розгортанням мережевих інтерактивних ДБЖ наразі спостерігається в Західній Європі – 53%, Північній Америці (48%), Східній Європі (33%) і Великобританії (24%). Але очікується, що найближчим часом це зміниться: Північна Америка стане найбільшим ринком (якщо не поєднати Східну та Західну Європу) завдяки збільшенню кількості успішних прикладів, регулювання та політичних стимулів.

Очевидно, що ринок мережевих інтерактивних ДБЖ зростає. Компанії не тільки прагнуть впровадити цю технологію, але й удосконалити її. Omdia прогнозує, що дохід від мережевих інтерактивних ДБЖ зросте на 44% CAGR. Очікується, що у 2026 році він досягне 376 мільйонів доларів США, що становитиме 2,6% світового ринку ДБЖ.

Експерт Omdia Мойзес Леві оптимістично дивиться на майбутнє ринку та його вплив як на галузь центрів обробки даних, так і на мережу. «Дата-центри мають унікальне розташування, щоб сприяти надійності, стабільності та гнучкості мережі. Дуже приємно бачити, що ринок готовий прийняти системи ДБЖ, які взаємодіють з мережею у двох напрямках і можуть сприяти ще більшій ефективності та стійкості» – коментує він. 


Новини IT » Технології » Розвиток інтерактивних ДБЖ у центрах обробки даних: результати дослідження в Європі та Північній Америці

Опубліковано


Останні новини IT: