Монополізація телеком-ринку відкладається

Монополізація телеком-ринку відкладається

Останнім часом окремі крупні телеком-оператори і ряд посадовців активно просувають ідею скасування спрощеної системи оподаткування для постачальників послуг доступу до мережі Інтернет. Державна податкова служба ще в листопаді 2023 року направила звернення до Міністерства фінансів України з пропозицією розглянути це питання Експертною радою з питань підготовки узагальнюючих податкових консультацій і надала тези до проекту рішення щодо неможливості постачальникам електронних комунікаційних послуг бути платником єдиного податку.

Інтернет Асоціація України (ІнАУ) неодноразово звертала увагу на незаконності скасування “спрощенки” для операторів, які надають послуги інтернет-доступу, і при цьому не здійснюють інші види діяльності, які суперечать можливості використання єдиного податку. ІнАУ та партнери з Асоціації правовласників та постачальників контенту наголошують, що такий крок не лише спричинить монополізацію ринку з відповідним зростанням споживацьких тарифів, але й загрожуватиме безпеці електронних комунікацій, адже “секретом” стійкості вітчизняних мереж під час війни є їх децентралізація і значна кількість операторів – представників малого бізнесу з українськими власниками.

Експертна рада при Мінфіні на своєму засіданні 21 березня зняла з розгляду питання про підготовку податкової консультацій у цій сфері, отже ситуація в галузі поки що залишається без змін. Разом з тим для остаточного вирішення проблеми необхідна подальша робота профільних державних органів і представників операторів щодо створення робочого механізму інформування податківців про види діяльності операторів, які дають їм право на використання спрощеної системи оподаткування.

ІнАУ виражає вдячність небайдужим членам Експертної ради при Мінфіні, які проявили професійність і принциповість, представникам Мінцифри, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, народним депутатам Олександру Федієнку і Данилу Гетманцеву за державницький підхід у цьому питанні, що зрештою забезпечує інтереси передусім споживачів і держави, а не лише малого телеком-бізнесу. 

Це цікаво:   Чому комплексна мережева кібербезпека є необхідною для критично важливої енергетичної інфраструктури?

Новини IT » Інтернет » Монополізація телеком-ринку відкладається

Опубліковано


Останні новини IT: