Що очікує енергетику Європи у 2023 році: майбутні виклики та тренди

Що очікує енергетику Європи у 2023 році: майбутні виклики та тренди

Тиск щодо підвищення енергетичної безпеки Європи, одночасно зменшуючи викиди вуглецю, продовжує посилюватися. Це зробить 2023 рік переломним у секторі енергетики. 

Бурхливий 2022 рік надовго залишиться в пам’яті тих, хто працює в цій галузі. Глобальні коливання цін на енергоносії додали нового імпульсу прагненню залучити більше відновлюваних джерел в систему.

Енергетичний перехід вже деякий час займає важливе місце в порядку денному, і прагнення до нових моделей виробництва енергії збільшиться у 2023 році. Оператори транспортування та розподілу повинні прийняти декарбонізацію, децентралізацію та цифровізацію, щоб модернізувати мережу, використовуючи стійкий підхід та враховуючи кібербезпеку.

Викликів багато, але розглянемо, які саме тенденції можуть визначити наступний рік:

Тренд №1 – Децентралізоване виробництво енергії

Домогосподарства, підприємства та галузі, які споживають енергію – все частіше стають виробниками частини власної енергії з таких активів, як сонячні панелі, а також керують власними попитом і пропозицією з системами зберігання енергії.

Оскільки вони виробляють і споживають енергію, вони відомі як просьюмери, їх зростальна участь в енергетичних ринках визнається вірогідним шляхом уперед в енергетичному секторі, який повинен відмовитися від сильної залежності від викопного палива для пом’якшення кліматичних змін. Для національних економік енергія, вироблена всередині країни, навіть у невеликих пакетах, зменшує залежність від імпорту, тим самим підвищуючи енергетичну безпеку.

Привабливість очевидна, але децентралізація створює проблеми для сектору комунальних послуг, які зосереджуються на тому, як збалансувати змінний приплив енергії від споживачів і комерційних відновлюваних джерел, зберігаючи при цьому стабільне постачання, особливо в періоди пікового попиту на мережу. Безсумнівно, що децентралізація буде актуальним трендом у 2023 році.

Тренд №2 – Гнучкість попиту

Очікується, що заклики до операторів районних мереж (DNO) сприяти більшому рівню гнучкості з боку попиту посиляться у 2023 році. Оскільки професійні споживачі все більше знайомляться з виробництвом енергії, вони побачать, як можуть заробляти гроші, торгуючи нею через мережу та пропонуючи свої акумулятори енергії (включаючи батареї для електромобілів) також для продажу.

Це цікаво:   LG пропонує три місяці безкоштовної пробної версії Apple TV+для власників Smart TV та Lifestyle Screen

Але DNO важко пристосуватися до нової реальності керування двонапрямними потоками енергії в мережах, розроблених для односпрямованого потоку від кількох генераторів до багатьох споживачів. DNO повинні бути схожими на районних системних операторів (DSO), щоб допомагати керувати такими проблемами, як перевантаження мережі, яке може спричинити великі потоки децентралізованого виробництва енергії.

Протягом 2023 року викристалізуються дебати щодо форми DNO та DSO. Це не в останню чергу тому, що, як показує нове дослідження DNV, опубліковане SmartEn, повна активація гнучкості будівель, електромобілів і промисловості у 2030 році скоротить витрати на інвестиції в розподільну мережу до 29,1 млрд євро на рік. Це також може заощадити споживачам до 71 мільярда євро на рік, уникнути скорочення відновлюваної енергії на 15,5 терават-годин і пікової генерації вартістю 2,7 мільярда євро, а також запобігти 37,5 мільйонам тонн щорічних викидів парникових газів.

Тренд №3 – Цифровізація 

Складною енергетичною моделлю, яка охоплює багато точок змінного постачання та споживання, необхідно керувати цифровим способом, але комунальні підприємства розриваються між прогресом у цифровізації своїх мереж і оновленням наявної інфраструктури.

Дочірня компанія S&P Global Market Intelligence – 451 Research дійшла висновку за результатами міжнародних досліджень, що сектор комунальних послуг перебуває на критичній точці переходу. Попри дедалі вищі вимоги та застарілу інфраструктуру, їй доводиться стикатися з необхідністю змінювати моделі обслуговування та застосовувати аналіз даних для оптимізації операцій.

Цифровізація може розглядатися комунальними підприємствами або як ключ до успіху, або як конкурент у тому, що вони вважають більш актуальними викликами: у 2023 році тиск вибору буде сильнішим, ніж будь-коли.

Тренд №4 – Кібербезпека 

Децентралізація та цифровізація передбачають обробку величезної кількості даних, і це викликає занепокоєння щодо кібербезпеки, оскільки введення більшої кількості даних у систему підвищує її вразливість. Існує колективна відповідальність за підготовку мережі до енергетичного переходу та гарантування того, що будівлі не будуть скомпрометовані кібератаками.

Це цікаво:   «Повітряна тривога» 5.2 — нові важливі сповіщення, стихійні лиха

У 2023 році сектори енергетики та кібербезпеки тісно співпрацюватимуть, щоб захистити мережу, щоб гарантувати, що амбіції чистого нуля не будуть зірвані кібератаками. З цією метою уряди також повинні тісно співпрацювати з енергетичним сектором, щоб забезпечити надійність стратегії. Це має передбачати залучення приватних інвестицій та інноваційних технологій, які прокладають шлях до кращих процесів і структур управління ризиками.

Тренд №5 – Розподільчі пристрої без елегазу

З середини 2020-х років ЄС та інші європейські країни, включно з Великою Британією, збираються заборонити використання елегазу, що викликає глобальне потепління, у розподільчих пристроях середньої напруги. Комунальним підприємствам, а також багатьом іншим секторам, які використовують цей тип пристроїв, потрібно буде обрати альтернативи для майбутніх проєктів. Якщо використання елегазу в розподільчих пристроях буде повністю заборонено в ЄС, імовірним ефектом буде підвищення цін на їх заправку елегазом, а також виведення з експлуатації та повторне перероблювання стануть дорожчими.

Оскільки децентралізована мережа з високим вмістом відновлюваних джерел енергії потребуватиме більш частих перемикань, європейський ринок розподільчих пристроїв зростатиме. На щастя, технологія розподільчих пристроїв середньої напруги без елегазу є зрілою та широко доступною в діапазоні до 24 кВ включно. Це має полегшити прийняття рішення відмовитися від елегазу у 2023 та надалі. Більш стале майбутнє принесе користь усім нам. 


Новини IT » Технології » Що очікує енергетику Європи у 2023 році: майбутні виклики та тренди

Опубліковано


Останні новини IT: