В Україні найзатребуванішими є Frontend-спеціалісти та тестувальники. У Польщі — більше пропозицій роботи для початківців у сфері ІТ. Підсумки першого півріччя 2022 року в ІТ від No Fluff Jobs

В Україні найзатребуванішими є Frontend-спеціалісти та тестувальники. У Польщі — більше пропозицій роботи для початківців у сфері ІТ. Підсумки першого півріччя 2022 року в ІТ від No Fluff Jobs

No Fluff Jobs — портал з вакансіями у сфері ІТ — проаналізував зміни, що відбулись у цій галузі в Україні та Польщі у першій половині 2022 року. В Україні найчастіше шукають Frontend-фахівців і тестувальників, у Польщі — Backend-фахівців. До того ж у Польщі буде легше знайти роботу початківцям, адже кількість вакансій для джуніорів зросла на 8%. 

Попит на кандидатів у сфері ІТ зростає, зокрема шукати роботу стає дедалі легше програмістам з України. Портал No Fluff Jobs публікує вакансії із вказаним діапазоном зарплат і можливістю працювати в Україні, Польщі, Чехії, Словаччині, Угорщині, а також дистанційно з будь-якого міста у компаніях із багатьох різних країн. Із початку війни на порталі No Fluff Jobs з’явилася можливість публікувати вакансії зі спеціальною позначкою Help4UA — роботодавці, що її використовують, готові запропонувати додаткову підтримку кандидатам з України. У березні зафіксовано стрімке зростання кількості таких вакансій — на 301,3% порівняно з лютим, у квітні їхня кількість зросла ще на 115%. Найбільше таких вакансій опублікували польські працедавці, готові і допомагати з переїздом, і працевлаштовувати програмістів дистанційно. 

Томаш Буйок, генеральний директор No Fluff Jobs: “Плани No Fluff Jobs щодо України не змінилися. Ми дедалі більше відкриваємося для цього ринку, тому що бачимо тут великий потенціал. Ми підтримуємо українських IT-фахівців, пропонуючи їм унікальний для ринку продукт — портал з вакансіями, де в кожному оголошенні вказано рівень зарплати. Українським роботодавцям ми пропонуємо інструмент, що допомагає підтримувати й розвивати бізнес, адже на nofluffjobs.com українським компаніям легко знайти ІТ-фахівців не лише в Україні, а й за кордоном”.

Томаш Буйок, No Fluff Jobs

Популярні технології програмування: Україна vs Польща

Це цікаво:   Як центри обробки даних можуть допомогти збалансувати енергомережу

Згідно з дослідженням No Fluff Jobs, Frontend-фахівці є найзатребуванішими серед програмістів в Україні, і це добре видно по зарплатах. Найзатребуваніші спеціалізації в Україні: Frontend, Testing, Backend, UX та Project Management. Водночас найчастіше у вимогах до володіння технологіями зазначають React, потім — JavaScript, Python, Java та PHP. 

Водночас у Польщі зросла кількість вакансій для початківців. У першому півріччі 2021 року таких вакансій було 6,7%, а в першому півріччі 2022-го їхня кількість зросла майже у 2,5 рази і становила вже 15,03% від усіх вакансій. Порівняно з Польщею, в Україні ситуація з вакансіями для початківців є гіршою, більшість компаній призупинили найм фахівців із мінімальним досвідом.

Зарплати програмістів: Україна vs Польща

Медіана нижнього та верхнього рівнів зарплати в Україні для Frontend-фахівців, що працюють за трудовим, договором коливається від ​​13 900 до 20 800 злотих брутто, у Польщі — від 11 500 до 17 000 злотих брутто. Медіана у випадку роботи за B2B-контрактом (аналог українського ФОПа) — від 16 000 до 22 400 злотих нетто в Україні та від 15 000 до 21 800 злотих нетто + ПДВ у Польщі. 

Компанії, що наймають в Польщі, готові найбільше платити Backend-фахівцям. Програмісти, що займаються Backend-розробкою, можуть заробити від 12 000 до 18 000 злотих брутто за трудовим договором та від 16 000 до 23 000 злотих нетто + ПДВ за В2В-контрактом. В Україні — від 10 600 до 18 500 злотих брутто за трудовим договором та від 13 800 до 20 500 злотих нетто за B2B-контрактом.

Працюючи за трудовим договором, Fullstack-фахівці в Україні заробляють від 10 600 до 18 500 злотих брутто, а в Польщі — від 11 000 до 17 000 злотих брутто. За B2B-контрактом такі фахівці отримують від 16 100 до 22 400 злотих нетто в Україні та від 15 000 до 21 500 злотих нетто + ПДВ у Польщі.

Це цікаво:   Softprom підписав дистриб’юторську угоду з Deceptive Bytes, лідером у галузі технології маскування кінцевих точок

Різні рівні зарплат у випадку роботи за B2B-контрактом пов’язані з нюансами оподаткування. У Польщі приватні підприємці сплачують 23% ПДВ, які також покриває роботодавець. В Україні більшість IT-фахівців працевлаштовуються як ФОПи (третя група) і не мають сплачувати ПДВ. Тому загальна вартість працевлаштування програміста з України за B2B-контрактом навіть при більш високих зарплатах все одно є нижчою, ніж у Польщі.

Томаш Буйок, генеральний директор No Fluff Jobs: “Пропоновані зарплати в ІТ постійно зростають, оскільки на ринку спостерігається загострена боротьба за кандидатів. Для нас важливо, щоб кандидати мали якнайширший вибір пропозицій. Завдяки вказаному рівню зарплати на пропонованій посаді у кожній вакансії на No Fluff Jobs, ми економимо час і кандидатів, і рекрутерів”.

Дедалі частіше з’являються вакансії, що передбачають цілком дистанційну роботу. У 2021 році таку модель пропонували у 52,6% оголошень, а цього року — вже у 71,8%. Дослідження No Fluff Jobs показує, що аж 96% ІТ-спеціалістів хочуть працювати дистанційно або принаймні гібридно. Тому компанії мають бути готовими до того, що кандидати вимагатимуть від них таку опцію, особливо якщо її було заявлено у вакансії.


Новини IT » IT Бізнес » В Україні найзатребуванішими є Frontend-спеціалісти та тестувальники. У Польщі — більше пропозицій роботи для початківців у сфері ІТ. Підсумки першого півріччя 2022 року в ІТ від No Fluff Jobs

Опубліковано


Останні новини IT: