Юрій Щиголь: Дезінформація – один із ключових елементів боротьби між державами

Юрій Щиголь: Дезінформація – один із ключових елементів боротьби між державами

Розвиток технологій, електронних медіа та соціальних мереж перетворив дезінформацію на одну з найбільших проблем для будь-якої держави. Можна впевнено стверджувати, що дезінформація – це один із ключових елементів боротьби між державами та проти держави. Про це, виступаючи на конференції Cybertech New York 2021, сказав Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

Частина територій України є тимчасово окупованими північним сусідом, а на сході тривають бойові дії. Від 2014 року неспокійно і в українському інтернет-просторі. 

«Ми першими у світі зазнали хакерських спроб втручання у виборчий процес під час президентських виборів 2014 року, атак на мережі електропостачання в 2015 та 2016 роках, а також стали жертвою найбільш руйнівної кібератаки в історії NotPetya у червні 2017 року. Супротивник постійно намагається випробувати наші інформаційні системи і мережі на стійкість, а наш інформаційний простір атакують так звані «фабрики тролів», – поінформував учасників конференції очільник Служби. 

Саме фабрики тролів використовують дезінформацію для впливу на суспільство. Їхня пропаганда – це систематизований і структурований обман, що подається як інформація з певною – завжди дуже чіткою – метою. 

Україна почала створення своєї системи протидії дезінформації. На рівні держави створюється національна система протидії дезінформації. На інституційному рівні – запускається Центр протидії дезінформації на базі Ради національної безпеки та оборони, функціонує Кіберполіція, відповідні підрозділи Служби безпеки, налаштована робота розвідки і контррозвідки в цьому напрямку.

Кіберпростір нині є основним простором для протистояння, яке загрожує стабільності соціальних систем і державних. Україна є не лише ціллю атак, а й випробувальним майданчиком сучасної кіберзброї. Щоб протистояти постійним кіберзагрозам, Україна впродовж останніх семи років робить чималі інвестиції в кібербезпеку. Цього року затверджена вже друга версія Стратегії кібербезпеки, держава переходить на нові стандарти захисту інформації, які базуються на стандартах NIST, запущено процес створення реєстру об’єктів критичної інформаційної інфраструктури. 

Це цікаво:   Захистіть свою гру: убезпечення від перебоїв та стрибків електроенергії для геймерів

Нещодавно Україна подала заявку на приєднання до Центру кібероборони НАТО (CCDCOE), а також запропонувала створити повномасштабний кіберальянс зі Сполученими Штатами. Зважаючи на стрімку зміну ландшафту загроз, в тому числі через світову пандемію, були проведені кіберконсультації з багатьма нашими партнерами: Ізраїлем, Польщею, Японією, Іспанією, Бразилією та іншими країнами. А вже за кілька днів розпочнеться черговий кібердіалог із США на найвищому рівні.


Новини IT » Інше » Юрій Щиголь: Дезінформація – один із ключових елементів боротьби між державами

Опубліковано


Останні новини IT: