Передові симуляції галактик ― перше завдання для найшвидшого у світі суперкомп’ютера

Передові симуляції галактик ― перше завдання для найшвидшого у світі суперкомп’ютера

У 2021 році буде запущено новий, найпотужніший суперкомп’ютер у світі — FrontierОкріджська національна лабораторія (ORNL) розробляє вісім наукових програм для цієї системи, одна з яких — CHOLLA, що відповідає за астрофізичні дослідження. Це програмне забезпечення, яке аналізує зміни газу, гравітації, темної матерії тощо, щоб визначити, як формуються галактики. Абревіатура CHOLLA походить від назви Computational Hydrodynamics on Parallel Architecture («Обчислювальна гідродинаміка на паралельній архітектурі»), що має на увазі її використання в системах з обчислювальними GPU-прискорювачами. Мета проєкту — змоделювати зміни в галактиці, схожій на Чумацький Шлях, із досить високою роздільною здатністю, щоб відображати утворення, еволюцію і загибель окремих зірок.

«Наявність доступу до цієї екзафлопсної машини докорінно змінює ситуацію з тими завданнями, які ми можемо симулювати», — сказав Еван Шнайдер, доцент фізики й астрономії в Університеті Піттсбурга.

ORNL і AMD підготували тематичне дослідження, в якому представили цей проєкт — з одного боку, загальними рисами описується складність симульованих процесорів, а з іншого — те, як це було досягнуто. Ми відправляємо його в додатку. Там ви знайдете:

·         відгуки вчених ORNL про те, як складні симуляції можуть бути запущені на суперкомп’ютері Frontier за допомогою CHOLLA;

·         опис процесу моделювання Чумацького Шляху, що складається з 10 000 кубічних комірок, перетворених за 500 мільйонів років, — це буде перша будь-коли створена подібна симуляція;

·         науковий підхід до використання збільшення продуктивності суперкомп’ютера: від зміни масштабу обчислень через збільшення роздільної здатності до швидкості та часу отримання результату;

·         інформація про те, як цей код був підготовлений для апаратної архітектури системи Frontier з порівнянням продуктивності різних прискорювачів.

«За декілька годин ми завершили більшу частину робіт з перенесення [CHOLLA] на HIP для роботи на апаратному забезпеченні AMD», — сказав Рубен Будіарджа, вчений в області обчислень з ORNL.

Це цікаво:   Останнє оновлення AMD Software: Adrenalin Edition підвищує продуктивність гри Starfield

Frontier надає понад 1 ексафлопс обчислювальних потужностей, які стали доступні завдяки процесорам AMD EPYC і обчислювальним прискорювачам AMD Instinct.


Новини IT » Технології » Передові симуляції галактик ― перше завдання для найшвидшого у світі суперкомп’ютера

Опубліковано


Останні новини IT: