Електротехнічні вироби в циркулярній економіці: чи добре це для бізнесу?

Електротехнічні вироби в циркулярній економіці: чи добре це для бізнесу?

У часи активного енергетичного аналізуємо, чому концепція циркулярної економіки матиме дедалі більший вплив в електротехнічній галузі.

«Суспільство споживання», це словосполучення, популяризоване у 1960-х роках, десятиліттями формувало наші купівельні звички. Купити, використати та викинути – це усталена рутина, яка впливає на пошук сировини, ланцюги постачання та управління відходами.

Однак усе змінюється з усвідомленням, що такий підхід може вплинути на глобальний клімат і обмеженість природних ресурсів Землі. Так чи інакше кожне підприємство, бізнес, організація та окрема людина повинні реагувати на екологічні проблеми.

В електротехнічній галузі сучасні клієнти ставлять набагато глибші запитання, ніж будь-коли, про вплив продукції на довкілля. Добре для планети, але чи добре для бізнесу?

«Повністю електричний» спосіб життя

Електрифікація по суті означає відмову від прямого використання викопного палива, нафти й газу, тому вона передбачає, що клієнти інвестують в електромобілі та зарядні пристрої, електричні системи опалення та інші подібні товари.

Цей перехід є частиною енергетичного переходу, який означає заміну комерційного виробництва електроенергії на викопному паливі на виробництво з менш вуглецевовмісних джерел, а також вироблення більшої кількості енергії на побутовому рівні за допомогою таких активів, як сонячні панелі на дахах будинків.

Домовласники, власники комерційних будівель і девелопери повинні подумати про те, який підхід обрати для енергетичного переходу, як електрична інфраструктура в нових модернізованих будівлях витримує додаткові навантаження й управляє різними потоками електроенергії. 

«Повністю електричний» спосіб життя включає зарядні пристрої для електромобілів, сонячні інвертори, теплові насоси, акумуляторні системи зберігання енергії та цифрові системи, які пов’язують їх між собою. Це добре для бізнесу в електричному секторі, але з одним застереженням: циркулярна економіка повинна переважати.

Це цікаво:   Чому комплексна мережева кібербезпека є необхідною для критично важливої енергетичної інфраструктури?


Що таке циркулярна економіка?

У циркулярній економіці продукти залишаються у використанні якомога довше завдяки ремонту, перероблюванню та редизайну, щоб їх можна було використовувати знову і знову. Це означає відновлення, повторне використання, перепрофілювання та перерозподіл продуктів кілька разів, перш ніж вони потраплять на перероблювання після закінчення терміну експлуатації.

Це передбачає новий підхід до розробки, виробництва та підтримки продукції з акцентом на стійкість та можливість повторного використання. Виробництво із замкнутим циклом, що передбачає використання цифрових технологій для оптимального використання матеріалів, також набуває все більшого значення. 

Масштаб трансформації, пов’язаної з впровадженням циркулярної економіки, є величезним і далекосяжним, оскільки вона зачіпає весь промисловий ланцюжок створення вартості – від постачання матеріалів до стратегій утилізації продукції в кінці її життєвого циклу. Це набагато більше, ніж просто перероблення продуктів.

Отримання цінності

Безсумнівно, впровадження підходу циркулярної економіки в будь-якій галузі є дорогим, але в електротехнічній промисловості, окрім життєво важливих екологічних переваг, які будуть отримані, є ще й практична користь.

Це пов’язано з тим, що багато продуктів, які лежать в основі енергетичного переходу, належать до нового типу, більшість з них набагато складніші, ніж ті, з якими ми зараз знайомі, а деякі засновані на дуже цінній сировині.

Суспільство, бізнес та споживачі, які купують електротехнічні вироби для власного використання, уникатимуть швидкої утилізації цих високоцінних продуктів. Перевага надаватиметься циркулярному використанню, щоб максимально ефективно використовувати сировину, яку вони містять. 

Це, безумовно, вплине на ланцюги постачання на кожному етапі, від закупівель до гуртової та роздрібної торгівлі. Звісно, це також обмежить споживання природних ресурсів.


Регуляторний імператив

Уряди Європи та інших країн світу вже приймають закони та розробляють нормативні акти для прискорення темпів енергетичного переходу та заохочення практики застосування методів циркулярної економіки.

Це цікаво:   Промисловість 5.0: забезпечення сталого та екологічно чистого майбутнього вже зараз

У Європейському Союзі держави-члени повинні дотримуватися законів, розроблених у рамках законодавчих програм Fit-for-55 та RePowerEU, які охоплюють практично всі аспекти сталого розвитку, з акцентом на скорочення використання викопного палива. Те ж саме відбувається і в європейських країнах за межами ЄС. 

Терміни поступової відмови від автомобілів, що працюють на бензині та дизельному пальному, є гарним прикладом того, як регулювання призведе до скорочення викидів вуглецю, а володіння електромобілями заохочуватиме власників будівель до електрифікації через необхідність заряджати електромобілі.

Легко зрозуміти, як циркулярність укоріниться у виробництві транспортних засобів. Уже з’являються ринки для відпрацьованих автомобільних акумуляторів, які більше не можна використовувати для мобільності, але ідеально підходять для статичного застосування для зберігання енергії в будівлях.


Добре для планети та бізнесу

Циркулярна економіка – це логічний підхід, який розуміє більшість людей, і нам потрібно реалізувати його на практиці. Стале виробництво та постачання електроенергії стане перевагою у світі з низьким рівнем викидів вуглецю. 

Сталий розвиток та енергетичний перехід керовані урядами через регулювання, споживачами через їхні уподобання та фінансовими ринками через інвестування в екологічні, соціальні та управлінські питання (ESG) змінять світ та реформують бізнес так, що ми тільки зараз починаємо усвідомлюємо це. 

Але очевидно одне: відповідь на питання, що краще для планети чи для бізнесу, має бути однозначною – «добре для всіх».


Новини IT » Технології » Електротехнічні вироби в циркулярній економіці: чи добре це для бізнесу?

Опубліковано


Останні новини IT: