Актуальні умови роботи та соцпакет для айтівців: головні інсайти дослідження від ITExpert

Актуальні умови роботи та соцпакет для айтівців: головні інсайти дослідження від ITExpert

Рекрутингова агенція ITExpert провела дослідження щодо актуального соцпакета та інших умов праці для IT-фахівців. Команда дізналася:

  • чи варто очікувати на перегляд заробітної плати айтівцям під час повномасштабної війни,
  • скільки оплачуваних днів відпустки та sick leave надають у компаніях зараз;
  • які «плюшки» доступні;
  • як змінився соцпакет із початком повномасштабної війни.

Ділимося з вами головними висновками з дослідження:

  • Формати роботи. Гібридний формат роботи (офіс чи віддалена робота за бажанням IT-співробітника) доступний в 74,3% компаніях, лише ремоут — у 14,7%.
  • Перегляд заробітної плати. За результатами травня 2023 року, 50,7% компаній не призупиняли перегляд зарплатні та кар’єрне зростання. 8,1% опитуваних позбавлені такої можливості. Водночас 0,7% не пропонували підвищень і до вторгнення.
  • Оплачувані дні відпустки та sick leaves. У середньому IT-компанії покривають 20 робочих днів відпустки для своїх співробітників, які працевлаштовані як ФОП. Безлімітні відпустки діють у 2,9% опитаних IT-фахівців. Відпустки не пропонують компанії 0,7% респондентів.

Безлімітні sick leave пропонують 14,7% компаній. До 10 днів — 25,7%. Від 11 до 30 оплачуваних лікарняних надають 16,9% роботодавців. Відсутні оплачувані sick leaves у 5% організацій.

  • «Плюшки» в IT-компаніях. Здебільшого компанії пропонують співробітникам: привітання та подарунки від компанії (61,8%), внутрішнє навчання (57,4%), компенсацію зовнішнього навчання чи сертифікацій (57,4%), медичне страхування (55,9%), програми менторингу (52,9%), оплату коворкінгу (41,9%), компенсацію занять спортом (35,3%), регулярні офлайн тімбілдінги (33,1%).

За останній час в IT-компаніях додалися виплати компенсацій коворкінгу. У деяких компаніях запровадили 100% відшкодування ментального здоров’я та волонтерські дні. Під час блекаутів за запитом компанії компенсували $1500 за купівлю генератора чи Starlink. Продовжили збереження робочого місця колегам, які доєдналися до лав ЗСУ.

Це цікаво:   Дослідження Mastercard: 51% українців готові користуватися виключно цифровим банкінгом

Стас Шихов, CEO в ITExpert: «Ринок рекрутингу в IT справді змінився за час повномасштабної війни. Переважно запити сініорних айтівців знизилися: є розуміння того, що в країні війна, а бізнес переживає кризу. Кандидати мають менше вакансій для вибору, менше повідомлень від рекрутерів — немає ожіотажу 2021 року. У таких умовах ти радієш і одному оферу. Коли ти отримуєш декілька, то стараєшся раціонально їх оцінити, проаналізувавши плюси та мінуси кожного. Мова не про невдоволеність через 21 день відпустки замість 22.

Загалом ми у команді бачимо, що IT-фахівці також звертають увагу не стільки на бенефіти, скільки на стабільність та прогнозованість роботи компанії. Потрібно розуміти, що буде з бізнесом в найближчі шість місяців, рік та кілька років. Тому великі компанії сприймаються як більш привабливе місце роботи, ніж стартапи чи невеликі організації, які більше залежать змін на світому ринку (хоча і у великих корпораціях трапляються скорочення). При цьому ринкова пропозиція по заробітній платі — критично важлива для усіх компаній, які хочуть успішно закрити вакансію і працювати з фахівцями у довгій перспективі без повторних найманнь».

Марія Куцевол, Recruitment Team Lead в ITExpert:

«Ми бачимо у команді наступний тренд. Поки іноземці перепитують, чи є опціони, повний ремоут та екстра гнучкий робочий день (європейці часто хочуть завершувати роботу вже о 4-5 годині), українці ж звертають увагу на стабільність. Для них важливі: страхування, кількість днів відпустки + лікарняних, можливість бронювання від мобілізації, надання техніки для роботи. Дещо рідше запитують про компенсацію навчання. За замовчуванням у топі очікувань і ринкова заробітна плата (досвідчені IT-фахівці не будуть йти на роботу з низькою зарплатнею, але ланчами у офісі).

При виборі між декількома оферами з однаковим соцпакетом, фахівці також звертають увагу на відомість компанії. Є кейси, коли кандидати надають перевагу компанії, про яку можна знайти більше відгуків та інформації. Тому компаніям з обмеженим бюджетом я б радила більше розповідати про себе у мережі та вести політику прозорості. Так потенційні співробітники зможуть більше дізнатися про вас і не боятись переходити працювати саме до вашої компанії, навіть якщо вона невелика».

Про дослідження. В опитуванні взяли участь 136 спеціалістів IT-компаній. Більша частина опитаних (39%) працює в компаніях зі 100–1000 співробітниками. Близько 12,5% учасників дослідження відмітили, що їхні компанії налічують понад 1000 IT-фахівців. З них представники продуктових компаній — 42,6%, аутсорсингових та аутстафінгових компаній — 45,6%, інших типів компаній — 12,5%.

Це цікаво:   Зарплати affiliate-менеджерів.  Аналітика від компанії Zeeks, липень 2023 рік

Новини IT » Аналітика » Актуальні умови роботи та соцпакет для айтівців: головні інсайти дослідження від ITExpert

Опубліковано


Останні новини IT: