Новий шведський суперкомп’ютер, створений AMD і HPE Cray

Новий шведський суперкомп’ютер, створений AMD і HPE Cray

AMD оголошує про нове партнерство з компанією Hewlett Packard Enterprise (HPE) і Королівським технологічним інститутом (KTH) у Швеції, у рамках якого буде здійснена поставка нового суперкомп’ютера Dardel. Створена на базі суперкомп’ютера HPE Cray EX із процесорами AMD EPYC і графічними процесорами AMD Instinct, система Dardel матиме обчислювальну продуктивність у 13.5 PFlop/s і забезпечить чудовий приріст продуктивності в області обчислювальної науки та інженерних досліджень у Швеції.

Своє ім’я суперкомп’ютер отримав на честь шведської письменниці Тори Дардел і її чоловіка, художника Нільса Дардела. Він буде розміщений у Стокгольмському центрі високопродуктивних обчислень (PDC) і замінить собою шведську національну інфраструктуру обчислювальної техніки, яка наразі є флагманською системою PDC. Центр тісно співпрацює з розробниками провідних науково-дослідних програм для високопродуктивних обчислень в області грандіозних завдань, таких як обчислювальна гідрогазодинаміка, біофізика і квантова хімія. Це дозволяє забезпечити адаптацію галузевих додатків для використання максимально високої обчислювальної потужності нової системи.

Професор Ханс Карлссон (Hans Karlsson), директор Шведської національної обчислювальної інфраструктури (SNIC), зазначає: «Останнім часом ми спостерігаємо різке збільшення ступеня використання дослідниками прискорювачів (в основному у вигляді GPU). Скоро ми зможемо задовольнити цей попит із допомогою розділу прискорювачів у Dardel, який значно збільшить шведські можливості для досліджень, які потребують доступу до великомасштабних обчислювальних ресурсів».

Пітер Унгаро (Peter Ungaro), старший віцепрезидент і генеральний директор HPC і Mission Critical Solutions у HPE, говорить: «Технології високопродуктивних обчислень (HPC) широко застосовуються в наукових дослідженнях і розробках для просування технологій, які щодня використовуються у продуктах і послугах. Десятиліттями центр високопродуктивних обчислень при Королівському технологічному інституті давав можливість спільноті вчених здійснювати прориви в низці галузей промисловості, що використовують високопродуктивні обчислення. Для нас велика честь, що Королівський технологічний інститут вибрав нас для поставки новітнього суперкомп’ютера HPE Cray EX із технологіями AMD нового покоління і забезпечення ще вищого рівня продуктивності, для поліпшення і розширення своїх досліджень і впровадження інновацій для шведських промислових підприємств».

Це цікаво:   Нове дослідження показує, чому безпека є необхідною для цифрової трансформації FSI-бізнесів

Роджер Бенсон (Roger Benson), старший директор комерційного підрозділу в регіоні EMEA компанії AMD, зазначив: «Ми дуже раді співпраці з компанією HPE і Королівським технологічним інститутом у цьому прогресивному суперкомп’ютерному проєкті. Поєднання передових процесорів AMD EPYC і прискорювачів AMD Instinct дозволить вченим і дослідницьким інститутам задовольнити і перевершити обчислювальні потреби сучасних високопродуктивних обчислювальних робочих навантажень, що зростають, одночасно розвиваючи свої дослідження».

Система Dardel буде встановлена у два етапи. HPE поставить першу фазу системи, що складається з процесорної частини і системи зберігання даних, до літа цього року. На цьому початковому етапі користувачі SNIC отримають близько 65 000 процесорних ядер для виконання своїх дослідницьких розрахунків. Друга фаза Dardel, що складається з графічної частини, буде поставлена восени цього року. Дослідники почнуть використовувати першу фазу Dardel з липня цього року, а другу фазу — з січня наступного року.

Довідка:

Королівський технологічний інститут у Стокгольмі

З моменту свого заснування в 1827 році заклад став одним із провідних технічних та інженерних університетів Європи, а також ключовим центром розвитку інновацій та талантів. Інститут — найбільша шведська навчальна і науково-дослідна установа, в якій навчаються і працюють студенти, дослідники і викладачі з усього світу. KTІ співпрацює з промисловими підприємствами та громадськістю в пошуках рішень таких глобальних проблем людства, як зміна клімату, майбутнє енергопостачання, урбанізація та якість життя населення похилого віку, що швидко зростає. Інститут знаходить рішення за допомогою провідних світових досліджень і розвитку знань у галузі природничих наук і в усіх галузях техніки, а також в архітектурі, промисловому управлінні, містобудуванні, історії та філософії. Варто зазначити, що майже дві третини обороту в 4 мільярди шведських крон припадає на дослідження.

Це цікаво:   AMD анонсує FSR 3.1 на GDC24 та випускає AMD Software Adrenalin Edition 24.3.1 із підтримкою Dragon’s Dogma 2

Компанія Hewlett Packard Enterprise

Hewlett Packard Enterprise — це глобальна «хмарна» платформа, яка допомагає організаціям прискорити досягнення результатів, розкриваючи цінність усіх своїх даних, де б вони не знаходилися. Заснована на десятиліттях переосмислення майбутнього і інновацій, спрямованих на вдосконалення способу життя і роботи, HPE надає унікальні, відкриті й інтелектуальні технологічні рішення, що володіють єдиним для всіх хмарних систем досвідом роботи, допомагаючи клієнтам розробляти нові бізнес-моделі і збільшувати операційну продуктивність.


Новини IT » Hardware » Новий шведський суперкомп’ютер, створений AMD і HPE Cray

Опубліковано


Останні новини IT: